Volumul vânzărilor de ciment şi clincher ale Holcim în România a scăzut în primul trimestru cu 40,4%, iar preţurile locale ale cimentului, calculate în lei, s-au redus în acelaşi interval cu 9,9%, a anunţat marţi producătorul elveţian de materiale de construcţii.

Totodată, volumul vânzărilor de agregate ale Holcim în România a coborât, în aceeaşi perioadă, cu 35%, iar preţurile în lei pe acest segment au scăzut cu 36,1%, potrivit raportului trimestrial al Holcim.

România se numără astfel printre pieţele est-europene unde Holcim a înregistrat în primul trimestru cele mai puternice scăderi ale afacerilor.

„În Europa de Est şi de Sud-Est, lunile de iarnă au fost marcate de perioade prelungite de îngheţ şi de o prudenţă pronunţată a sectorului construcţiilor. În pofida îmbunătăţirii cererii spre sfârşitul trimestrului, anulările de comenzi au fost compensate doar într-o proporţie limitată. Presiunea asupra preţurilor a persistat”, se arată în raport.

Singura piaţă din regiune unde Holcim a înregistrat creştere în primul trimestru este Slovacia, datorită a două proiecte mari, în timp ce Bulgaria, România, Serbia şi Croaţia au avut cele mai puternice scăderi procentuale ale volumelor.

Vânzările nete ale Holcim, la nivel mondial, au crescut în primul trimestru cu 7,7%, de la 3,05 miliarde euro la 3,24 miliarde euro.

Profitul operaţional a urcat totodată cu 37,6%, de la 229 milioane euro la 315 milioane euro.

Grupul a înregistrat însă o pierdere netă de 47 milioane euro, faţă de profitul de 49 milioane euro din perioada similară a anului trecut.

Afacerile producătorului de materiale de construcţii Holcim România, parte a grupului elveţian Holcim, au scăzut anul trecut cu 33%, de la 372 milioane de euro la 250 milioane de euro, iar profitul din exploatare a coborât cu 29%, la 54 milioane de euro, de la 76 milioane de euro în 2008, a anunţat în luna martie compania.

Grupul elveţian concurează pe piaţa locală cu alţi doi mari producători la nivel mondial, Lafarge (Franţa) şi HeidelbergCement (Germania).

Holcim România este specializată în producţia de ciment, agregate şi betoane.

SURSA: Mediafax