Aceasta scădere vine pe fondul unui număr substanţial de tranzacţii care nu au fost semnate până la 30 iunie, eventuala concretizare a acestora în cea de-a doua jumătate a anului urmând să impulsioneze piaţa spre un nivel al tranzacţiilor comparabil cu cel atins în 2017, de circa un miliard de euro.

La nivelul Europei Centrale şi de Est (CEE), piaţa locală a atras 7,6% din volumul total de investiţii de 5,1 miliarde de euro consemnat ȋn Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi România. Primul loc a fost ocupat de Polonia (3,2 miliarde de euro, avȃnd o cotă de 64,1%), pe poziţia a doua situȃndu-se Cehia cu 910 milioane de euro (18%). România s-a poziţionat pe locul 3 în zona CEE, cu o cotă de piaţă peste Ungaria (7%) şi Slovacia (3,3%).

La nivel local, cel mai activ sector a fost cel de birouri, cu o pondere de 66% din volumul total, urmat de cel de retail (29%), în vreme ce aportul sectoarelor de hoteluri şi industrial a fost unul redus (3%, respectiv 1%). Din punct de vedere al amplasamentului, 93% din volumul de investiţii a fost generat de tranzacţiile cu proprietăţi din Bucureşti, o serie de tranzacţii fiind înregistrate şi în oraşe precum Cluj-Napoca şi Braşov.

 „După o lungă perioadă în care o serie de noi investitori au monitorizat piaţa imobiliară din România, analizând posibile investiţii, ultimele luni ale anului 2017 şi prima jumătate a lui 2018 au consfiinţit apariţia unui nou capital tranzacţional. Această tendinţă investiţională va continua şi în a doua jumătate a anului, astfel că vom mai vedea ştiri cu privire la intrarea unor noi investitori pe piaţa locală. Pe măsură ce randamentele imobiliare continuă să scadă în pieţele mai dezvoltate din Europa Centrală şi de Est, România va beneficia de o tendinţă naturală a investitorilor de a se orienta mai spre Est pentru o rentabilitate mai ridicată, în condiţiile unei pieţe cu un grad de risc acceptabil. În acest context, România reprezintă o variantă atractivă. Volumul investiţional este important, dar considerăm că pe termen lung numărul şi diversitatea investitorilor care intră pe piaţă vor fi şi mai importante“, a declarat Tim Wilkinson, Partener al C&W Echinox.

Cea mai mare tranzacţie din punct de vedere valoric a fost încheiată de Lion’s Head Investments, un joint-venture ȋntre Old Mutual şi AG Capital din Africa de Sud, care a achiziţionat Oregon Park, cu o suprafaţă de 70.000 de metri pătraţi închiriabili din zona Barbu Văcărescu – Floreasca pentru o sumă estimată la peste 170 mil. euro. Această tranzacţie reprezintă un nou record pentru piaţa locală, fiind cea mai mare din segmentul de office, precum şi prima încheiată de Old Mutual în România, consolidând poziţia investitorilor sud-africani din piaţa imobiliară locală. De altfel, recent a fost anunţată şi vanzarea proiectului The Bridge din zona Orhideea, tranzacţie care odată finalizată va seta un nou prag de preţ. 

 

De asemenea, CA Immo a achiziţionat clădirea de birouri Campus 6.1 de la Skanska pentru 53 de milioane de euro, prima tranzacţie realizată de CA Immo în România după aproape un deceniu.

În ceea ce priveşte retailul, cea mai relevantă tranzacţie a fost achiziţionarea parcului de retail Militari Shopping din București pentru 95 milioane de euro de către un alt grup de investitori sud-africani – Prime Kapital şi MAS Real Estate.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală, activȃnd ȋn toate segmentele pieţei imobiliare. Departamentul de Capital Markets al companiei a fost implicat în 2017 în tranzacţii cu active imobiliare din România de peste 300 de milioane de euro.