”Statul de drept sau de fapt Nord Stream II?

O sa formulez o intrebare, emitand de fapt o ipoteza care va infuria pe unii, dar cred ca e legitima: oare nu cumva tot scandalul privind statul de drept e rezultatul unei uriase manipulari in spatele ei aflandu-se exact Rusia care isi joaca interesele strategice pe termen lung? Rusia vrea Nord Stream II ca sa poata controla nu doar energetic piata din Germania ci si implicit din UE. Controlul ar fi si asupra tarilor din fostul bloc comunist, ceea ce ar presupune controlul asupra UE, mentinerea acesteia cat mai jos, in parametrii pe care Rusia ii doreste. Evident, interese geostrategice au si americanii, inclusiv financiare, prin furnizarea de energie, dar cu SUA toate statele membre ale UE sunt in alianta Nord Atlantica, deci parteneriatul energetic pare firesc. Si totusi…relatiile dintre UE si SUA s-au deteriorat constant in ultimii ani, cu neintelegeri politice, economice, abordari diferite, contradictorii pe numeroase teme. Si nu, situatia nu este doar de cand e Trump la Casa Alba. Asa a fost si in timpul lui Obama, e suficient sa ne aducem aminte de esuarea diferitelor acorduri cu SUA, acum doar limbajul fiind mai contondent. Evident, la nivelul UE nu exista consens. Germania este cea mai mare sustinatoare a North Stream II pentru ca ar fi si cea mai mare beneficiara. Dar in spatele ei sunt si alte state chiar daca nu atat de vocale. Comisia Europeana admite ca nu exista unanimitate, iar Consiliul, prin adoptarea in aprilie a Directivei privind gazul si extinderea regulilor Uniunii la conductele din afara UE mai temporizeaza lucrurile, dar nu le poate opri. Parlamentul European a fost mai ferm in martie, spunand clar ca insasi constructia acestui gazoduct trebuie oprita, dar fermitatea e intr-o rezolutie care nu este juridic obligatorie. Chiar si asa, rezultatul votului a fost interesant, 402 deputati votand pentru, 163 impotriva, iar 89 abtinandu-se. Cum va evolua situatia in viitorul Parlament, dupa alegeri, cand extrema dreapta si cea stanga vor aduce mai multi deputati? Zilele acestea, candidatul la presedintia Comisiei Europene, Manfred Weber, mai cunoscut in Romania pentru cat o ataca, decat in Germania pentru rezultatele lui ca deputat european de patru mandate, a promis solemn sa opreasca North Stream II ceea ce a infuriat Berlinul dar ne arata disperarea lui pentru a obtine sustinerea si voturile popularilor din fostele tari comuniste. Dincolo de disperare, sa remarcam ca de fapt in calitatea pe care o doreste nu are cum sa opreasca nimic. Daca ar vrea sa fie eficient, ar trebui sa candideze pentru a fi viitorul cancelar al Germaniei, o palarie pe care nu si-o va permite niciodata.

Fostul presedinte ucrainian Porosenko se opunea categoric acestui gazoduct si a cerut in numeroase randuri UE sa nu accepte tranzitarea teritoriului sau. A pierdut alegerile cu brio, iar noul presedinte il are in spatele sau pe un alt oligarh, foarte apropiat de Rusia. Sa vedem cat de ferm va fi noul presedinte si in ce directie.

Fara doar si poate cateva tari sunt foarte importante pentru gazoductul North Stream II, dar Polonia si Romania sunt cruciale. Adica tarile care in ultima vreme sunt cel mai mult supuse atacurilor din partea UE pe tema statului de drept. Departe de mine ideea de a spune ca nu exista probleme in aceste tari, dar felul in care s-au rostogolit acuzatiile in ultima vreme are ceva suspect, pentru ca e o forma prin care ele pot fi controlate politic si obligate sa ia decizii, inclusiv economice, pe care in alte conditii nu le-ar lua. Si-atunci, cand vad ce batalie se da in favoarea si impotriva North Stream II, ma intreb daca retorica extrem de dura a unor state membre privind Romania si mai ales amenintarea cu tot felul de sanctiuni din partea UE nu are la baza nevoia de a o face sa accepte ceea ce nu e de acceptat. Daca am dreptate, ironia cea mai mare e ca cei care in vorbe se dau cei mai anti rusi, USR, PNL, fac exact jocul rusilor, pe care probabil ii servesc fara sa realizeze ca sunt rodul unei manipulari subtile, sofisticate, dar eficiente. ”, a scris aceasta pe Facebook.