Biofach reprezintă cea mai mare expoziţie mondială de produse ecologice, ce se caracterizează prin diversitatea produselor, prin prisma participării a peste 2.500 de firme expozante, din peste 90 de ţări, o suprafaţă de expunere de 88.500 metri pătraţi şi peste 44.500 de vizitatori, din care peste 20.000 din afara Germaniei.
În legătură cu desemnarea României ca ”Țara anului” la actuala ediție, ministrul agriculturii, Daniel Constantin a declarat: ”Acest lucru vine ca o recunoaştere a faptului că agricultura ecologică s-a dezvoltat în România, în ultimii ani, într-un mod accelerat. Cred că la acest moment – având în vedere constrângerile bugetare şi ceea ce se întâmplă pe piaţa mondială – România ar trebui să orienteze măsurile de sprijin pe care le are la dispoziţie cu precădere către acele produse care au căutare pe piaţă, iar produsele ecologice se bucură de o piaţă de desfacere extraordinară”.

Din datele furnizate de ministrul Agriculturii, în toamna anului trecut, efortul financiar al MADR pentru organizarea acestui eveniment este estimat la 800.000 de euro. Pavilionul României se va întinde pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi, inclusiv un restaurant unde vor fi gătite meniuri tradiţionale româneşti, iar firmele expozante vor expune produse certificate ecologic precum cereale şi seminţe oleaginoase, uleiuri, fructe de pădure, ciuperci uscate, plante medicinale, seminţe de plante aromatice şi mirodenii, furaje, brânzeturi, produse lactate, vinuri, fructe şi sucuri din fructe, produse de panificaţie, dulceţuri, cosmetice, miere şi produse apicole, produse provenite din acvacultură.

În ultimii ani, sectorul agriculturii ecologice din România a cunoscut o dezvoltare exponențială. Dacă în anul 2010 existau 3.155 operatori în sectorul de agricultură ecologică, în anul 2011 numărul acestora a crescut de trei ori, pentru ca la nivelul anului 2012 numărul acestora să crească de 11,8 ori faţă de nivelul anului 2010, fiind înregistraţi un număr de 26.736 operatori implicaţi în producţia, procesarea şi comercializarea produselor ecologice. În ceea ce priveşte sectorul de produse procesate, în anul 2012 s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de procesatori, de la 48 unităţi în anul 2007 la 103 în 2012.

În ceea ce priveşte suprafeţele exploatate în sistem ecologic, dacă în 2007 suprafaţa totală cultivată după metoda de producţie ecologică a fost de 131.448 ha (din care 46.865 suprafaţă în conversie şi 84.585 suprafaţă certificată ecologic), la nivelul anului 2012 suprafaţa cultivată în sistem ecologic se ridica la 450.000 ha, culturile din flora spontană fiind colectate de pe o suprafaţă de circa 520.000 ha. În 2012, suprafeţele în sistemul ecologic au crescut cu 45% faţă de anul 2011, reprezentând circa 3,38% din totalul suprafeţei agricole utilizate a României.

Potrivit datelor furnizate de Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică "Bio România", consumul intern de produse ecologice certificate reprezintă doar 2% din totalul alimentelor consumate, deşi aproape 70% din produsele provenite din mediul rural românesc pot fi clasificate ca fiind naturale şi ecologice. Piaţa românească de produse ecologice totalizează în prezent circa 80 de milioane de euro, jumătate din acestă valoare provenind din produsele româneşti, respectiv din miere, vin şi panificaţie, iar cealaltă jumătate din importuri realizate în special de marii retaileri.