România poate fabrica noi tipuri de armament pentru NATO. România poate juca un rol de lider în UE. Aceste mesaje importante au fost transmise de un fost ofițer superior CIA timp de două decenii.

Este vorba de James Acuna. Acesta este de părere că România poate fi un hub de apărare în Europa în anii următori.

Într-un interviu pentru „Adevărul”, James Acuna a punctat importanța țării noastre în regiune. James Acuna a lucrat în perioada 2002-2022 ca ofițer senior de operațiuni în cadrul CIA. El este specializat în probleme geopolitice și tehnologice în Eurasia și Asia.

Acesta a fondat în vara anului trecut Frontier Vectors. Este vorba de o firmă ce oferă servicii de consultanță în securitate și afaceri. Fostul ofițer CIA are o experiență de peste 32 de ani în tehnologii avansate, relații externe, securitate și operațiuni speciale.

Vulnerabilitățile cu care se confruntă România

România face lucruri minunate, a fost mesajul transmis de american. El a fost întrebat despre vulnerabilitățile cu care se confruntă țara noastră.

„Dacă ar fi să vorbesc la vulnerabilități, m-aș referi la bucățile de drone căzute pe teritoriul României în ultimele săptămâni. Rușii atacă orice port pot.

Rușii au realizat că România e parte din acea ecuație privind transportul maritim în zona Mării Negre”, a spus acesta.

El a ținut să puncteze că România e membră NATO, lucru esențial. Dacă Rusia ar ataca România, toate celelalte țări din NATO ar răspunde.

„Nu cred că România e în vreun pericol imediat. Cu Republica Moldova este altă poveste, pentru că nu face parte din Uniunea Europeană.

Acțiunile rușilor sunt previzibile. Rusia dorește mai întâi să destabilizeze o țară înainte de a o ataca. Au făcut asta în Ucraina timp de 20 de ani”, a mai spus acesta.

Implicare de primă clasă de când a început războiul

El a amintit că în țara noastră se află antirachetă. În plus, noi avem parteneriate foarte puternice cu Statele Unite, Marea Britanie și alte țări.

„România a făcut toți pașii necesari pentru susținerea Ucrainei. România a arătat o implicare de primă clasă de când a început războiul”, a precizat James Acuna.

Însă faptul că țara noastră susține Moldova este cumva o vulnerabilitate față de Rusia.

romania
Harta Romania/SURSA FOTO: Dreamstime

România poate fabrica noi tipuri de armament pentru NATO

Fostul ofițer CIA a spus și cum va fi reconfigurată în viitor importanța țării noastre în Europa de Est în contextul războiului. Potrivit acestuia, țara noastră va avea o mare importanță în regiune.

El a amintit că suntem granița NATO și a Uniunii Europene. În plus, există mari oportunități pentru viitori investitori. El a făcut referire inclusiv în sectorul militar.

„România e granița NATO și a Uniunii Europene. România are o mare oportunitate de a fi un hub de apărare în Europa.

România are mari oportunități pentru viitori investitori, inclusiv în sectorul militar. România poate fabrica noi tipuri de armament pentru NATO. România poate juca un rol de lider în Uniunea Europeană”, a precizat americanul, conform sursei citate.