Paradoxal, în plină criză, când firmele au probleme în a-şi asigura lichidităţile pentru onorarea obligaţiilor, inclusiv faţă de salariaţi, ba chiar recurg la concedieri colective, România şi Bulgaria afişează record ale costurilor cu forţa de muncă, comparativ cu celelalte state membre UE.
Astfel, costul orar al forţei de muncă a crescut cu 15,5% în Bulgaria, în trimestrul doi al lui 2009 comparativ cu perioada similară a lui 2008, în timp ce în România, majorarea costurilor a fost de 11,7%, se arată într-un comunicat Eurostat. La nivelul Uniunii Europeane, creşterea media a fost de 3,7%.
În Franţa şi Anglia creşterile au fost sub 1%.
Doi factori explică evoluţia atipică din România: pe de-o parte majorarea salariilor nete – cu 8,3% în iunie 2009 faţă de iunie 2008. Acesteia i se adaugă  cele două majorări ale contribuţiilor pentru salarii datorate de angajaţi şi angajatori, care au sporit costurile cu forţa de muncă cu încă 3,3%.

În România activau doar 4,55 milioane de salariaţi la sfârşitul lui iunie 2009, cu aproape 300.000 mai puţin decât în perioada similară a anului trecut.