Nenorocirea care va lovi în curând România. Noua tulpină ar putea fi prezentă în țară. Alexandru Rafila: Vom vedea dacă există corelații

Așadar, în cursul zilei de sâmbătă, Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, spune că autoritățile se pregătesc având în vedere apariția tulpinii Omicron. Acesta a subliniat că nicio țară nu poate exclude apariția de cazuri cu acestă tulpină.

Pentru a putea vedea dacă există corelații epidemiologice cu tulpina Omicron în România, Alexandru Rafila spune că INSP și rețeaua de laboratoare care efectuează secvențieri au demarat deja activitatea, precizând, totodată, că pacienții cu COVID aflați în stare gravă care sunt la spital vor fi subiectul acestor secvențieri.

„Cazurile grave care sunt acum în spital vor fi subiectul acestor secvențieri, să vedem dacă sunt și corelații epidemiologice, link-uri epidemiologice. Aceste tulpini ar putea fi prezente în România și dacă evoluțiile clinice ale pacienților care sunt infectați ar putea să difere față de varianta originală sau față de tulpina delta. Când discutăm de variantele de interes sunt 3 elemente care se dezbat întotdeauna: transmisibilitate, forma de manifestare a bolii, eficacitatea anticorpilor obținuți după vaccinare sau trecerea prin boală”, a spus ministrul Sănătății.

Acesta a mai spus că primele studii care vor arăta nivelul de influență pe care tulpina Omicron o are asupra celor vaccinați sau asupra celor care au trecut prin boală, vor apărea în trei săptămâni.

De asemenea, amintim că cetățenii români care vin din țările africane (acolo unde a fost descoperită tulpina) vor intra în carantină. Alexandru Rafila reiterează importanța vaccinării, spunând că aceasta este singura soluție pentru protecția împotriva virusului.

ECDC spune că mutația se va răspândi curând

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) trage semnalul de alarmă. Sursa citată anunță că riscul ca noua tulpină mutantă de coronavirus, denumită Omicron și depistată în Africa de Sud, să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat”. În acest context, ECDC vine cu o serie de recomandări pentru țările din spațiul comunitar.

Potrivit unui raport de evaluare a riscurilor publicat de agenția de sănătate a UE, se estimează că „nivelul general de risc pentru UE şi SEE (Spaţiul Economic European) asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este de la ridicat până la foarte ridicat”.

Trebuie menționat faptul că până în momentul de față, varianta care a fost descoperită în Africa de Sud a apucat deja să se extindă, fiind depistată în Botswana, în Israel, în Hong Kong, dar şi în Belgia, ţară membră a UE.

În ceea ce privește riscurile, specialiștii spun că noua variantă de coronavirus, denumită inițial B.1.1.529, prezintă zeci de mutații la nivelul proteinei Spike. În acest context, există suspiciunea că ar putea eluda răspunsul imun, fie dat de vaccinuri, fie de o trecere anterioară prin boală.

Tulpina Omicron a ajuns în Europa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a tras și ea un semnal de alarmă la rândul ei, clarificând noua tulpină drept „variantă de îngrijorare”. Tot OMS i-a dat și denumirea după cea de-a 15-a literă din alfabetul grecesc: Omicron.

Amintim faptul că prima oară, varianta a fost semnalată către OMS de către Africa de Sud, la data de 24 noiembrie 2021. Un grup de experți declara atunci că situația este una îngrijorătoare.

„Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a anunțat grupul de experţi însărcinat de către OMS să monitorizeze evoluţia COVID-19. Ulterior, specialiștii au anunțat că spre deosebire de toate tulpinile de până acum, noua variantă are potenţialul de a fi extrem de contagioasă.

EDCD vine astfel cu mai multe recomandări pentru UE. Sursa citată precizează că varianta Omicron este „cea mai divergentă variantă” față de varianta inițială care a fost detectată până acum de la începutul pandemiei, ceea ce ridică îngrijorări că ar putea avea o transmisibilitate și mai crescută decât varianta Delta, că eficiența vaccinului ar putea fi redusă și că există un risc crescut ca și persoanele care au făcut deja COVID să se infecteze din nou.

Recomandările ECDC

„Evaluăm probabilitatea ca Omicron să ajungă în UE/SEE și să se răspândească în comunitate ca fiind mare. În condițiile în care și varianta Delta are o recrudescență în spațiul comunitar, impactul și posibila răspândire ulterioară a Omicron ar putea fi FOARTE MARE. În concluzie, nivelul general de risc pentru UE/SEE asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este evaluat ca fiind de la RIDICAT la FOARTE RIDICAT”, arată ECDC.

Totodată, sursa citată mai precizează că este nevoie de măsuri cât mai rapide pentru a evita un dezastru.

„Este importantă o abordare precaută și se recomandă cu tărie punerea în aplicare în timp util și consolidarea urgentă a măsurilor non-farmaceutice de prevenție în UE/SEE”, se arată în comunicatul agenției de sănătate a UE.

În același timp, ECDC mai precizează că monitorizarea genomică rămâne de cea mai mare importanță pentru depistarea timpurie a prezenței acestei variante. Astfel, se recomandă cu insistență evitarea călătoriilor către și dinspre zonele afectate cunoscute, precum și intensificarea testelor (cu secvențierea cazurilor confirmate) și urmărirea contacților în cazurile de COVID-19 care au o legătură epidemiologică cu zonele afectate.

De asemenea, având în vedere circulația extrem de activă a variantei Delta în țările UE/SEE, acestea sunt îndemnate să acorde cea mai mare prioritate vaccinării persoanelor vizate inițial de programele de imunizare. Totodată, ECDC recomandă să se  ia în considerare o doză de rapel pentru persoanele cu vârsta de 40 de ani și peste, vizând mai întâi persoanele cele mai vulnerabile și cele în vârstă, iar apoi pentru toți adulții cu vârsta de 18 ani și peste, la cel puțin șase luni de la finalizarea schemei de vaccinare.