Noul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila anticipează că România va traversa, în viitorul apropiat, un nou val epidemic. Acesta estimează că valul cinci al pandemiei provocată de Covid-19 va ajunge pe teritoriul țării noastre în prima lună a anului viitor.

„Valul 5 e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie. Nu mai spun 15 ianuarie. Nu mai spun asta, pentru că m-au intrebat şi la ce oră. La jumătate lunii ianuarie înseamnă un interval de două săptămâni, perioada maximă de incubaţie a bolii după sărbătorile de iarnă”, a declarat Alexandru Rafila.

„Dacă i-ar convinge să se vaccineze ar putea fi mai multă relaxare”

Alexandru Rafila a explicat că noul val epidemic și-ar putea face apariția în ianuarie 2022 deoarece perioada sărbătorilor duce la contactul oamenilor în spații închise, riscul infectării crescând. Acesta consideră că decembrie ar putea fi mult mai relaxată în ceea ce privește restricțiile dacă vârstnicii de peste 80 de ani ar accepta să se vaccineze.

„Mulţi se vor duce să se întâlnească cu rudele, poate stau mai izolate, vârstnici cu diverse afecţiuni cronice. Noi avem cea mai scăzută rată de vaccinare la populaţia de peste 80 de ani. Dacă i-ar convinge să se vaccineze şi perioada sărbătorilor ar putea fi una cu mai multă relaxare şi linişte pentru familiile din România”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre certificatul verde

Acesta consideră că ar trebui acceptat faptul că personalul sanitar este nevoit să se vaccineze dintr-un motiv, în timp ce oamenii trebuie să folosească certificatul verde din alt motiv.

„E probabil să aibă nevoie de certificat verde dacă cumva acea variantă pe care am propus-o eu. Va fi vorba de situaţiile în care va exista o creştere timp de 3-4 săptămâni. Ar trebui să despărţim lucrurile – una este personalul sanitar şi alta este utilizarea certificatului verde ca instrument de protecţie a sănătăţii publice”, a menționat acesta la Digi24.