Vremea rea a zguduit România. A fost haos pe aeroport, în București un metrou a sărit de pe șine iar tramavaiele au rămas blocate. Iar toate astea din cauza condițiilor meteo.

Un incident grav a avut loc sâmbătă dimineaţă la depoul de metrou Berceni, o garnitură care gara la capăt de linie a rupt parapetul de protecţie, iar două vagoane au sărit de pe şine şi sunt supendate la aproximativ doi metri înălţime faţă de nivelul terasamentului, a anunțat ISU Bucureşti-Ilfov. Dumitru Şodolescu, directorul general al Metrorex, a explicat că, sâmbătă, un tren metrou s-a lovit de un parapete, în depoul Berceni, din cauza condiţiilor meteorologice. „Este destul de prematur să vă spun ce s-a întâmplat. Nu l-am putut gara, în hală, din cauza condiţiilor meteo. S-au făcut manevre pentru a-l introduce în depou. Din păcate, trenul de metrou a intrat în tracţiune şi a tras după el locomotiva. (…) Trebuia garat afară. Nu l-am putut gara afară din cauza gheţii. S-a luat decizia să fie garant în depou. Acum este în zona vestiarelor. Am difuzat toate informaţiile şi se desfăşoară operaţiunile, cercetarea conform operaţiunilor legale în vigoare. N-aş zice că este defecţiune tehnică. S-ar putera să fie o manevră greşită. (…) Vatmanul prezenta o contuzie şi preventiv a fost dus la Spitalul Baltasar. Dispecerul, conform procedurilor, a anunţat ISU – nu avea de unde să ştie dacă s-a întâmplat ceva. ISU a ajuns foarte repede şi s-a ajuns la concluzia să fie transport la spital. Nu ştiu (cât experienţă are mecanicul de locomotivă – n.red.), dar toţi mecanicii de locomotivă sunt cu experienţă. Nu ştiu (cât le va relua să repună trenul în circulaţie – n.red.). Circulaţia se desfăşoară normal”, a afirmat Dumitru Şodolescu, directorul general al Metrorex, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică, la Antena 3.

Nici Aeroport Otopeni nu stă mai bine. Aeronavele care decolează din Bucureşti, sâmbătă, pot înregistra întârzieri de 40-50 de minute, a informat Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti (CNAB). De altfel, un europarlamentar a rămas blocat pe aeroportul Otopeni, din cauza faptului că avioanele nu pot decola. Europarlamentarul PNL, Sigfried Mureșan a acuzat conducerea Aeroportului că nu-și face treaba și nu au suficiente mașini care să ajute la degivrarea avioanelor. ”Compania Națională “Aeroporturi București” nu își face treaba. De două ore și jumătate sunt blocat într-un avion pe aeroportul Otopeni, deoarece Aeroportul Otopeni nu are suficiente mașini de dezghețare a avioanelor înainte de decolare.  Această companie este în subordinea Ministerului Transporturilor. Doamnă ministru Plumb, este cunoscut faptul că iarna în București avem zăpadă, polei și îngheț. Bucureștiul nu este Brazilia sau insulele Maldive, unde nu ninge niciodată. Oamenii suferă, fiindcă dumneavoastră nu vă faceți treaba. Pe mine mă așteaptă la Iași mulți tineri veniți din Republica Moldova. Va trebui să le spun că am întârziat din cauza dumneavoastră și va trebui să le spun că tot ce e în subordinea PSD e administrat prost.”, arată Sigfried Mureșan.

 

Au fost probleme în toată Capitala, sâmbătă dimineaţă, în ceea ce priveşte circulaţia mijloacelor de transport în comun, din cauza crengilor şi a copacilor căzuţi pe carosabil şi pe reţeaua de contact a tramvaielor şi troleibuzelor, anunţă STB. Linia tramvaiului 41 a fost blocată la Piaţa Crângaşi. “În toată Capitala, sunt probleme privind circulaţia mijloacelor de transport, din cauza crengilor şi a copacilor căzuţi pe carosabil şi pe reţeaua de contact a tramvaielor şi troleibuzelor”, potrivit unui anunţ al Societăţii de Transport Bucureşti. Şi pe Şoseaua Giurgiului /Luica, tramvaiele liniilor 7, 11 şi 25 au fost blocate din cauza unui cablu căzut pe reţeaua de contact.

Nici în țară lucrurile nu au fost mai roz. Poleiul cauzat de ploaia îngheţată (freezing rain) a provocat închiderea a două sectoare de autostradă şi restricţionarea tonajului pe două sectoare de drum naţional. Un alt sector de drum naţional rămâne închis din cauza depunerilor de zăpadă şi a viscolului. Circulaţia trenurilor a fost afectata de condiţiile meteo severe pe relaţiile Bucureşti Nord – Lehliu şi Valea Alba – Drobeta Turnu Severin Mărfuri, secţii aflate pe raza Regionalelor Bucureşti şi Craiova, unde mai mulţi copaci, care au cedat sub greutatea gheţii, s-au prăbuşit pe firul de contact, ceea ce a dus la întreruperea alimentării cu energie electrica a locomotivelor, informează Compania Naţională de Căi Ferate ‘CFR’ SA.