Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a votat, miercuri, introducerea în carantină a unui sat din comuna Gornet, după ce în ultimele 14 zile 15 dintre cei 2300 de localnici ai acestui sat au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu noul coronavirus.

”A fost aprobată în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă carantinarea satului Gornet din comuna Gornet, care are 2300 de locuitori” a declarat subprefectul judeţului Prahova, George Brezoi.

”Este vorba despre transmitere comunitară”

Acesta a precizat că decizia a fost luată după ce în ultimele 14 zile 15 localnici au fost infectaţi, ei neprovenind dintr-un focar care să fi fost identificat în timpul verificărilor făcute de către inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova.

”Din data de 8 iulie până astăzi au fost confirmate 15 persoane. S-a făcut o analiză de către DSP şi a fost luat în calcul în această analiză chiar şi faptul că nu au legătură epidemiologică şi fiind vorba de transmitere comunitară s-a decis această măsură în privinţa satului respectiv” a precizat subprefectul de Prahova, conform news.ro.

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, s-a opus măsurii de plasare în carantină a respectivului sat.

”Cum să închizi localitatea?”

Toader a declarat pentru că nu poate fi de acord cu măsura şi că cei care au decis plasarea în carantină a localităţii nu au putut să îi explice ce se va întâmpla cu localnicii care trebuie să iasă din acest sat pentru a merge la serviciu.

”Dacă este să ne raportăm ca câte teste se fac şi câte ies pozitive, ar trebui să închidem România sau cel puţin să declare iarăşi stare de urgenţă. Cum să închizi Gornetul pentru şapte cazuri? Acum două săptămâni, pe 8 iulie, au ieşit opt cazuri, între timp s-au şi vindecat.

Zilele trecute au ieşit încă şapte cazuri şi au făcut ei calculul că sunt 15 cazuri, care înseamnă mai mult de trei cazuri la mia de locuitori. Măi oameni buni, putem să-i izolăm, putem să-i ţinem în carantină, să stea acasă, dar cum să închizi localitatea?” a afirmat Bogdan Toader, conform sursei citate.