Acordul comercial nu a plutit niciodata pe ape linistite. Acum insa, Romania, care in acest an detine presedintia Comitetului Mixt al CEFTA, propune desfiintarea acordului si inlocuirea lui cu negocieri bilaterale. Mai mult ca sigur ca nu se va ajunge pana aici. Cert este ca tarile semnatare ale CEFTA sunt despartite de o prapastie. De o parte se afla Ungaria, Cehia si Slovacia, care pledeaza pentru o liberalizare totala a comertului intre tarile CEFTA. De cealalta parte, se situeaza Romania, Bulgaria si Polonia. Este de la sine inteles ca din prima grupa de tari fac parte marile castigatoare ale acordului CEFTA, un acord care a dorit sa pregateasca tarile din zona pentru integrarea in Uniunea Europeana.
De fapt, marea problema este aceeasi de ani de zile: dosarul agricol. Spre exemplu, pe primele sase luni ale acestui an, Romania are un deficit comercial cu tarile CEFTA de 145 de milioane de dolari. Acesta reprezinta 30 la suta din totalul deficitului in comertul exterior agroalimentar. In ultimii doi ani, Romania a impus Ungariei clauza de salvgardare la produsele din carne de porc si de pui. Abia la jumatatea acestui an clauza a fost ridicata. Adevarul este ca Ungaria a stiut sa foloseasca cel mai bine prevederile acordului comercial. Producatorii de carne din Ungaria beneficiaza de subventii daca exporta in tarile CEFTA. In felul acesta, produsele unguresti au ajuns in Romania la preturi mai mici decat cele practicate de producatorii locali. La acest lucru ar trebui adaugat si faptul ca industria alimentara romaneasca s-a lovit de mari probleme.
In primul rand, combinatele cu capital de stat nu au reusit, dupa anul 1989, sa se adapteze la noile conditii de pe piata. Ele au pierdut piata Rusiei si s-au confruntat cu micsorarea pietei interne. Cele mai multe combinate s-au aflat foarte aproape de faliment. In plus, Romania a semnat cateva acorduri de imprumut cu Banca Mondiala pentru finantarea agriculturii. Aceste acorduri au impus Romaniei sa renunte la subventionarea producatorilor. Lipsiti de subventii si cu o piata redusa, producatorii romani de carne de porc si de pui au trecut prin zile negre. Ei nu au mai putut tine pasul cu importurile venite din Ungaria.
Abia in ultimul an industria alimentara pare a-si fi regasit cadenta, iar Guvernul promite subventii pentru fabricile de produse alimentare. De asemenea, pe hartie au primit subventii si producatorii de utilaje agricole. Pe hartie, pentru ca deocamdata banii nu au ajuns de la Ministerul Agriculturii la intreprinderi. Cert este ca tarile CEFTA vor avea negocieri dure in luna octombrie.