Perspectivele economice ale Romaniei sunt din ce in ce mai sumbre, ultimele informatii vorbind despre o scadere economica in 2009 de patru la suta.

Aceasta ultima estimare (in ordine cronologica, pentru ca s-ar putea ca, din pacate, sa nu fie chiar ultima, ci sa urmeze si altele) reprezinta diagnosticul pus economiei romanesti de catre specialistii FMI prezenti in tara noastra. In plus,  deficitul bugetar va ajunge la aproape cinci procente, mai exact 4,7%.

Toate aceste date de prognoza macroeconomica au fost luate in calcul la negocierile privind acordul de imprumut dintre Romania si FMI.

Privind retrospectiv, se poate afirma ca in mai putin de doua saptamani Romania a pierdut aproximativ 10 miliarde de euro.

Mai concret, este vorba despre scaderea perspectivelor de crestere economica de la plus 2,5%, cat este prevazut in buget, pana la minus 4%. Cele 6,5 puncte procentuale, din cele 150 miliarde euro PIB estimat in 2009 inseamana putin peste 10 miliarde, o cifra deloc de neglijat.


Romania – prognoze macroeconomice esuate, pentru 2009

  • noiembrie 2008: +6% (bugetul Tariceanu/Vosganian)
  • ianuarie 2009: +2,5 (bugetul Boc/Pogea)
  • 11 martie 2009: -1% (estimare Gheorghe Pogea)
  • 18 martie 2009: -4% (estimare FMI)


FMI: Economia Bulgariei va creşte cu 1%

În timp ce estimările Fondului Monetar Internaţional pentru România sunt sumbre, indicând o contracţie economică de 4%, situaţia apare mai roză pentru Bulgaria. Fondul apreciază că, potrivit unui scenariu optimist, în anul de criză 2009, economie ţării vecine va creşte totuşi, cu un singur procent. Scenariul pesimist se referă la posibilitatea unei recesiuni prelungite pe doi ani, urmând ca în acest an să fim martorii unei scăderi de 3%, în timp ce anul viitor scăderea să fie de doar 1%. În 2008, economia Bulgariei a crescut în mod real cu 6%, iar în condiţii normale, şi pentru acest an s-ar fi putut raporta o creştere similară.

Experţii Fondului apreciază că, pentru a se relansa economic, Bulgaria trebuie să îndeplinească următoarele obiective:
– să reducă cheltuielile publice
– să obţină un excedent bugetar de 2%
– să reducă la minimum posibil majorările salariale
– să crească productivitatea muncii

FMI a mai atras atenţia asupra faptului că sistemul bancar din Bulgaria este stabil, dar că accesul la creditare a fost limitat deoarece băncile-mamă au restricţionat voit împrumuturile şi au expatriat profitul. Potrivit reprezentanţilor Ministerului de Finanţe şi ai băncii centrale de la Sofia, estimările FMI sunt extrem de pesimiste, iar creşterea economică ar urma să fie de 4,7%.

In ciuda estimarilor destul de pozitive ale Fondului, analisti localiau viziuni mai sumbre. Un exemplu este  presedintele InvestBulgaria, Stoian Stalev, care sustine ca cea mai grea perioada va fi inregistrata la jumatatea anului curent, mai exact in lunile de vara, cand se asteapta aproape o blocare a investitiilor straine.