De la riviera Mării Negre până la mănăstirile din Bucovina, atracțiile turistice ale țării au început să fie descoperite și de cei care și-au trăit întreaga viață în România. Rezultatul: numărul turiștilor a crescut anul trecut cu aproape 10% față de 2011, ajungând la 7,6 milioane, din care 20% au fost străini.
Primele evenimente la malul mării

Mai sunt două săptămâni până la deschiderea oficială a sezonului estival. Chiar dacă vremea nu a ținut cu litoralul până acum, pregătirile pentru un nou sezon sunt în toi. Mamaia, Vama Veche și Costinești își vor revedea primii clienți încă de la 1 Mai. Mai exact, peste 40.000, dacă ne luăm după declarațiile autorităților. Grosul turiștilor va fi însă în weekendurile din lunile iulie-august, când se așteaptă noi recorduri. Ca o paranteză, anul trecut, litoralul a atras 1,5 milioane de turiști, cu 15% mai mulți decât în 2011. Datele oficiale arată că aceștia au cheltuit 270 de milioane de euro în stațiunile românești.
Se spune că un sezon bun se cunoaște încă de la primul eveniment. Rămâne de văzut dacă parada mașinilor de epocă, off road sau de raliu, motociclete sau autobuze – toate în defilare de la Mangalia până la Năvodari – sau concertele din cluburile ce se vor deschide curând vor prevesti o vară cu 20% mai mulți turiști. Primele semne bune le-au dat vremea ce anunță soare și hotelierii care declară deja o creștere a vânzărilor, în condițiile unor tarife similare celor din sezonul trecut. Primele promoții apărute sunt cele de early booking, pachetele pentru litoral putând fi achiziționate cu până la 30% reducere. Astfel, s-a ajuns la sejururi ce pornesc de la 1.300 de lei pentru hoteluri de cinci stele (ofertă Eximtur), respectiv bonusuri ce includ nopți de cazare în plus, pe modelul plătești două, primești trei (ofertă hotelul Ibis).
Săptămâna pe litoral, din Mamaia până în Vama Veche
Oferta rivierei românești este mai variată decât locurile de cazare existente. Aproape că lipsesc hotelurile de cinci stele, unitățile în regim all inclusive și cele prevăzute cu spa. Ce-i drept, a apărut un prim complex pentru familiile cu copii, similar celor de pe riviera otomană, iar aici referirea este către Phoenicia Holiday Resort. Totuși, pentru cei mai mulți turiști, distracția din weekend, de la Mamaia și Vama Veche, compensează din plin lipsurile litoralului românesc și atrage în weekendurile „bune“, chiar și peste 200.000 de persoane. Pentru restul turiștilor, agențiile au pregătit oferte de cinci și șapte zile, cele mai piperate tarife fiind în perioada 5 iulie – 29 august.
În Mamaia, un sejur de o săptămână la cinci stele, în cea mai scumpă perioadă a verii,  costă 3.675 de lei (hotel Vega), turistul având inclus doar micul dejun. La o unitate clasificată la patru stele, oferta pentru aceeași perioadă se oprește la 1.665 de lei (hotel Golden Tulip), în acest tarif fiind inclusă demipensiunea.
Spre sudul litoralului, prețurile concediilor sunt și mai atractive. Spre exemplu, în Eforie Nord, un pachet de șapte nopți ajunge la 663 de lei doar cu micul dejun inclus, respectiv 1.081 de lei cu trei mese incluse (Hotel Mirage). Ca o mențiune, tarifele au fost preluate din oferta turoperatorului Eximtur.
Cât despre Vama Veche, camera dublă rezervată pe cont propriu (nu prin intermediul agențiilor) costă în plin sezon aproximativ 100 de lei pe noapte, pentru două persoane. Tariful este similar celui din 2 Mai.

DUPĂ DEALURI

După cinci ani de criză, specialiștii industriei arată că românii doresc să călătorească în continuare, tendinţă reflectată de creşteri atât pe zona de turism intern, cât şi pe cea de outgoing. Potrivit unui studiu efectuat de Markete.ro, în acest an, marele câştigător va fi turismul intern, datorită proximităţii şi preţurilor accesibile. Pe lângă creşterea cererii pentru litoral, se înregistrează plusuri şi pentru staţiunile montane de pe tot cuprinsul ţării, și pentru oraşele istorice din Transilvania. Estimările indică o creştere totală a turismului intern cu 15%-20% faţă de 2012. Potrivit ofertelor agențiilor de turism, cinci nopți de cazare în Poiana Brașov în plin sezon estival costă 805 lei (hotel Piatra Mare), turistul având inclus și micul dejun. Pentru cine preferă Bucovina, oferta este de 287 de lei, însă doar serviciile de cazare (hotel Rubin din Gura Humorului). În aceeași perioadă, pe Transfăgărășan, noaptea de cazare cu mic dejun costă 110 lei (hotel Valea cu Pești). Turismul rural înregistrează o creştere de circa 25% pentru perioada de Paşte – 1 Mai. Ca tendinţe, pe lângă regiunile clasice, se observă creşteri ale cererii și pentru turismul rural din nordul Olteniei şi din judeţul Neamţ. În perioada verii, în cea mai aglomerată săptămână a lunii iulie, tariful la o pensiune agroturistică este de 66,5 lei de persoană.
*tarifele prezentate mai sus sunt din oferta agenției Mareea.