Pe locul doi se află Federaţia Rusă, urmată de Italia, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS) al Republicii Moldova, informează Radio Chişinău. 

În primele luni ale anului în curs, exporturile din Republica Moldova au însumat peste 628 de milioane de dolari, cu aproape 15 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

În primele patru luni ale anului, în ţările membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns peste 60 la sută din exporturi, echivalentul a circa 430 de milioane de dolari. Potrivit BNS, Republica Moldova a exportat în mare parte produse industriale, produse alimentare şi animalele vii, precum şi maşini şi utilaje pentru transport. 

În opinia experţilor, această creştere a exporturilor se datorează inclusiv valorificării treptate a Acordului de Asociere cu UE. 

Statisticile mai arată că importurile în Republica Moldova depăşesc exporturile de două ori şi au însumat în primele patru luni ale anului peste 1,39 miliarde de dolari. Aproape jumătate din importuri provin din ţările UE. În ultimii 10-15 ani importuri au fost mereu mai mari decât exporturile.

AGERPRES