Cu ocazia încheierii mandatului său la ambasada spaniolă, Gabriela Dancău, s-a pronunțat asupra acestui subiect și a mărturisit că pericolul unui conflict militar nu este de neglijat.

“Vorbim de o amenințare reală la adresa suveranității și integrității teritoriale a statului vecin”

”În primul rând, vorbim de o amenințare reală la adresa suveranității și integrității teritoriale a statului vecin și de o încălcare gravă și repetată a ordinii internaționale, evenimente care au loc la câteva sute de kilometri de granițele României și, implicit, cele ale NATO și ale UE.”

Ambasadorul pune la zid deciziile strategice pe care rușii le iau pentru a se impune în acest joc de puteri pe care tot ei l-au creat. ”Amenințarea utilizării forței, încercarea metodică de a submina actualii parametri ai arhitecturii europene de securitate și încercările de a recrea «sfere de influență» sunt inacceptabile.

Vă reamintesc că prezența aliaților în România este rezultatul unor decizii luate la cel mai înalt nivel de liderii aliați și puse în aplicare de structurile politice și militare aliate responsabile de aceasta, este o reacție strict defensivă față de comportamentul din ce în ce mai agresiv al rușilor”.

Ambasadorul român denunță modul agresiv de negociere al rușilor

Gabriela Dancău a mai vorbit pentru El Mundo despre metodele agresive de negociere pe care rușii le pun în aplicare. Ea a invocat că pentru statele europene primează dreptul de a-și stabili propriile aranjamente în ceea ce prevede securitatea națională, cât despre sferele de influență nici nu mai încape discuția, acest concept nu își mai are locul pe spațiul european de multă vreme, în opinia ei.

Ambasadorul român a dat drept exemplu cazul în care Spania s-ar afla într-o situație similară: ”Gândiți-vă la ce ar însemna dacă un stat terț ar limita opțiunile de politică externă ale Spaniei și ar cere, sub amenințarea forței, să revină la statutul său preconstituțional.”

Totodată, Gabriela Dancău a mai menționat și legătura diplomatică dintre România și Ucraina, lucru care îi responsabilizează pe români în a lua acțiune în cazul acestui conflict latent.

”Invadarea Ucrainei de către Rusia ar însemna o agresiune împotriva unui stat vecin care este prieten cu România, stat cu care România a sărbătorit la 1 februarie 30 de ani de relații diplomatice, dar cu care întreține și relații economice și umane regulate. Vorbim despre un stat democratic, care are dreptul de a decide în mod liber cursul politicii sale externe și de securitate.”

Diplomatul a vorbit şi despre eventualitatea în care România va trebui să primească refugiaţi din Ucraina, subliniind că ţara noastră este pregătită.

“Rezerva strategică a României este concepută pentru a primi posibili refugiați, dar este de preferat să aspirăm mai întâi la de-escaladarea situației”, a spus Gabriela Dancău.