Înainte de a vinde poliţe obligatorii pentru locuinţe, asigu­rătorii negociază o reasigurare cu o acoperire de peste 40 de miliar­de euro, la care trebuie plătită o primă de peste 20 milioane de euro.

Contractul de reasigurare pen­tru poliţele obligato­rii de locuinţe ar putea sta­bili un record în regiune. Reasigurarea pe piaţa internaţională, obligatorie în condiţiile unei acoperiri uriaşe împotriva riscurilor catastrofice, va fi intermediată de un consorţiu  format din trei brokeri internaţionali: AON Benfield, Willis şi Guy Carpenter.

„Cred că va fi cel mai mare contract de reasigurare din Europa Centrală şi de Est sau unul dintre cele mai mari. Chiar şi la o penetrare de 25%-30% (n.r. a asigurării obligatorii, raportată la numărul de locuinţe din ţară) va fi unul dintre cele mai mari contracte din regiune“, afirmă Karina Roşu, directorul general al brokerului de asigurări autohton AON.

Cei trei brokeri au început discuţiile cu oficialii autohtoni încă din perioada în care legea care reglementează implementarea acestor asigurări era în stadiul de proiect. Din acest motiv, negocierea contractului de reasigurare ar mai putea dura 30-60 de zile, potrivit lui Roşu.

În cazul pur teoretic în care poliţele obligatorii ar fi cumpărate pentru toate locuinţele autohtone (grad de cuprindere în asigurare de 100%), valoarea primei de reasigurare s-ar situa între 70 de milioane de euro şi 150 de milioane de euro, sau de circa 100 de milioane de euro, cu acceptarea unei franşize de 5%, potrivit unor surse din piaţă. În cazul în care gradul de cuprindere al asigurării obligatorii ar ajunge la 100%, suma asigurată prin acest contract ar ajunge la 148 de miliarde de euro. Ultimele estimări indică însă un grad de acoperire de numai 25% în primul an de asigurare, ceea ce s-ar putea traduce într-o primă de asigurare de peste 20 de milioane de euro, dar şi o sumă asigurată de circa 40 de miliarde de euro. Contractul de reasigurare va fi negociat de cei trei brokeri cu reprezentanţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

Preţul reasigu­rării pentru numai 25% din lo­cuinţele autohtone nu este direct proproţio­nal cu o pătrime din reasigurarea pentru întregul fond locativ autohton, ci mai mare, deoarece dispersia riscului nu mai este aceeaşi. În partea de vest a ţării, riscul de cutremur este foarte mic, iar în oraşe, riscul ca inundaţiile naturale să provoace pagube este aproape inexistent.

25% din poliţe, plătite de stat

195-46735-28_housepuzzle2_04.jpgPrimele de asigurare vor fi achitate de autorităţile locale în cazul locuinţelor deţinute de proprietarii care beneficiază de ajutoare sociale. La nivelul întregii ţări, circa 5% din proprietarii de locuinţe se încadrează în această categorie. În plus, o cincime din fondul locativ naţional este deţinut de instituţii ale statului. Ponderea locuinţelor pentru care statul va plăti asigurările ajunge astfel la 25%, procentaj identic cu cel estimat cîn cazul gradului de cuprindere în asigurare în primul an de vânzare a poliţelor obligatorii. Locuinţele de serviciu, de necesitate, de protocol sau casele de vacanţă nu sunt exceptate de la obligativitatea cumpărării poliţelor, potrivit legii.

Asigurarea obligatorie urmează să acopere trei riscuri catastrofice: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Pentru casele construite din materiale netratate chimic, asigurarea va costa 10 euro, iar suma asigurată va fi de 10.000 de euro. În această categorie de încadrează circa 25% din locuinţe.

Pentru casele ridicate din materiale  tratate chimic, poliţele vor costa câte 20 de euro pe an, iar sumele asigurate vor fi de 20.000 de euro.

Pe de altă parte, asigurarea obligatorie va fi una de prim risc, ceea ce înseamnă că, în cazul daunelor parţiale, despăgubirile se stabilesc şi se plătesc la nivelul pagubei efective (în limita sumei asigurate), şi nu proporţional cu suma asigurată, ca la asigurările facultative.

Proprietarii care nu cumpără asigurare obligatorie vor fi amendaţi abia după ce se încheie un an de la începerea vânzării de poliţe obligatorii pe piaţa autohtonă. Amenzile prevăzute în legislaţie vor fi între 100 de lei şi 500 de lei, mai mari decât primele de asigurare.

195-46736-28_karinarosu_04_c.jpgCred că va fi cel mai mare contract de reasigurare din Europa Centrală şi de Est sau unul dintre cele mai mari.
Karina Roşu, director general AON

20 de milioane de euro ar putea fi prima minimă de reasigurare în cazul în care numai 25% din proprietari ar cumpăra poliţele obligatorii pentru locuinţe

5% este ponderea locuinţelor deţinute de proprietarii care beneficiază de ajutoare sociale şi pentru care asigurarea va fi plătită de autorităţile locale