În ultima săptămână, în România au fost raportate între puţin peste 400 şi aproape 700 de noi cazuri pe zi.

„În niciun caz nu ar trebui să ne relaxăm, pentru că mergem către o țintă care a fost proiectată de biostatisticianul Valentin Pârvu încă de acum vreo două luni, când, a precizat acesta, la un număr bazal de reproducere de 1,1 în data de 14 august este posibil să ne confruntăm cu aproximativ 800 de infecții noi pe zi.

Pe 14 septembrie ne-am putea confrunta cu o cifră „zdrobitoare” la Terapie Intensivă

Iată că treptat-treptat, în ultima perioadă ne-am apropiat de această predicție. Vorbim de biostatistică. Are o valoare de predictibilitate indiscutabilă. Este foarte probabil ca proiecțiile să fie atinse.

Același biostatistician a făcut acum o nouă proiecție pentru data de 14 septembrie, care ne arată că dacă ne vom meține pe trendul de 1,1 pentru numărul bazal de reproducere, este probabil ca la acea dată să ne confruntăm chiar cu 1.880 de cazuri noi pe zi și cu o cifră „zdrobitoare” și la Terapie Intensivă – în jur de 1.149 de pacienți”, a declarat Emilian Popovici la Digi24.

Medicul a mai atras atenţia că românii trebuie să conştientizeze importanţa măsurilor de protecţie şi să le folosească, pentru că altfel virusul nu ne va ierta. El a dat şi un exemplu plastic în acest sens.

„Este extrem de important să conștientizăm măsurile acestea de protecție și să le luăm, pentru că altfel, acest virus nu ne va ierta. (…) Este ca și când am sta cu geamurile și cu ușile deschise la casă și ne-am mira că intră hoțul în casă, că ne mai fură și ne-am mai și supăra!”, a mai explicat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.