Italia îşi păstrează locul fruntaş atât în clasamentul ţărilor exportatoare, cât şi în cel al pieţelor de destinaţie a produselor de export româneşti, cu o cotă de 11,6% din totalul schimburilor comerciale ale României, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Creşterea continuă a comerțului reflectă o prezenţă solidă a companiilor italiene pe teritoriul României, Peninsula situându-se pe primul loc în România ca număr de societăţi comerciale înregistrate (24.105 la finalul anului trecut), 2.203 dintre acestea în 2015. Italia își reiterează astfel poziţia de principal investitor în Romania, deţinută de peste zece ani, în baza numărului de societăţi înregistrate (20,5% din total).

„Creăm societăți, ne asumăm responsabilitatea, riscăm pentru a crea creștere economică, ne simțim datori să contribuim la dezvoltarea României și am adus cu noi valorile noastre și perseverența părinților și a bunicilor noștri care au reconstruit Italia după război“, a declarat Mauro Maria Angelini, președintele Confindustria România, patronat din care fac parte sute de companii românești cu capital italian, în deschiderea forumului economic „Investițiile italiene în România: un itinerariu european în economia globală“. Evenimentul a avut loc la jumătatea lunii iunie, la București, fiind organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti, împreună cu ICE (Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior), în colaborare cu Confindustria România şi cu participarea Camerei de Comerţ Italiană şi SACE. Discuțiile principale ale evenimentului s-au purtat în prezența invitaților speciali, preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, precum și preşedintele României, Klaus Iohannis.

Parteneriat pe termen lung

„Ne aflăm aici pentru a munci“, susțin cu tărie organizatorii, subliniind activitatea economică a companiilor italiene în România. „Dorim să transmitem președintelui Klaus Iohannis faptul că întreprinzătorii italieni sunt și vor rămâne pe teritoriul României. În calitate de patronat independent, Confindustria România colaborează cu instituțiile, ne propunem să reprezentăm un instrument de subsidiaritate și dialog social alături de celelalte patronate și să oferim propria viziune cu privire la tematicile tehnice“, a mai spus  Mauro Angelini, adresându-i-se lui Klaus Iohannis. 
Cooperarea economică dintre cele două state nu se limitează doar la investițiile italiene în România, iar acest lucru a fost subliniat și de președintele Italiei, Sergio Mattarella. „Comunitatea românilor din Italia a depăşit de mult pragul de un milion de persoane (1,2 milioane din date oficiale – n.r.) şi aproape 60.000 de firme deţinute de români care activează pe piaţa italiană. Mă bucură foarte mult să văd că odată cu creşterea comunităţii din Italia au venit şi antreprenori români care respectă valorile mediului de afaceri şi a economiei Italiei“, a spus Sergio Mattarella. Potrivit domniei sale, schimburile economice şi numărul mare de firme prezente în cele două ţări, deţinute de români şi italieni, ne arată cât de puternică este cooperarea dintre cele două ţări. „România şi Italia sunt un exemplu de integrare în Uniunea Europeană. Relaţia dintre ţările noastre este un exemplu puternic a ceea ce trebuie să reprezinte Uniunea Europeană“, a adăugat Sergio Mattarella.

Investiții de 1,6 miliarde de euro  în România

Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la Bucuresti, a reamintit în cadrul evenimentului interesul crescând al societăţilor italiene faţă de România şi implicarea Ambasadei în susţinerea eforturilor întreprinzătorilor italieni prin acţiuni de promovare şi asistenţă. 

Contextul actual de creştere economică, în care societăţile italiene investesc în România, este deosebit de favorabil. În anul 2015, PIB-ul a crescut cu 3,7%, Comisia Europeană estimând o creştere de 4,2% in 2016 şi de 3,7% în 2017. Rezultatele sunt tocmai bune pentru noi investiții. „Îndelungata tradiție de prietenie și cooperare dintre țările noastre a creat premizele ca Italia să devină unul dintre partenerii strategici ai României“, a spus președintele Klaus Iohannis. El a adăugat că Italia este al doilea partener comercial al României și unul dintre cei mai importanți parteneri în plan investițional. „Chiar și în perioada dificilă de după criza economică, relațiile comerciale dintre cele două țări au continuat să crească și să se diversifice. În prezent, capitalul total investit în România al societăților italiene este de peste 1,6 miliarde euro“, a mai spus Iohannis.  Italienii mizează și pe fondurile europene pentru viitoarele investiții, o atenţie deosebită fiind acordată finanţărilor nerambursabile pentru întreprinderile mici şi mijlocii.