Statul român prin Nuclearelectrica a început să importe uraniu de la firma canadiană Cameco în anul 2015, după refuzul CNU de a mai livra această materie primă la prețul din contract, ceea ce a condus la rezilierea de drept a contractului.

Contractul are o valoare estimată de 24,25 milioane lei fără TVA și este pentru achiziția a 62.500 kg de Uraniu natural sub formă de Pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2), arată un raport transmis joi de companie Bursei de Valori București (BVB) și consultat de Capital.

”Pentru informarea acționarilor și investitorilor SNN, precizăm că actul juridic este o comandă de achiziție de pulbere de dioxid de uraniu (UO2) realizată în baza contractului cadru încheiat în data de 19.07.2018, contract cadru care face parte din strategia de diversificare a surselor de aprovizionare cu materie primă pentru fabricarea combustibilului nuclear, aprobată de Adunarea Generala a Acționarilor”, informează Nuclearelectrica.

În cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din data din 25 aprilie 2018, SNN le-a prezentat acționarilor săi scenariul optim rezultat din studiul elaborat de ISPE, adică diversificarea furnizorilor de materie primă, evitarea dependenței față de un singur furnizor și a riscurilor aferente asociate acestui aspect, prin achiziționarea de octoxid de uraniu (U3O8) în loc de UO2, prelucrarea acestuia din U3O8 în UO2 la CNU și utilizarea UO2 rezultat în fabricarea fasciculelor de combustibil nuclear ca și până acum.

”Trecerea de la UO2 la U3O8 prin achiziționarea de U3O8 ar urma să se realizeze gradual de către SNN până la nivelul anului 2020. Astfel, potrivit strategiei de diversificare a surselor de aprovizionare cu materie primă pentru fabricarea combustibilului nuclear, pentru ca SNN să își asigure necesarul de materie primă până la momentul tranziției, SNN a încheiat în data de 19 iulie 2018 un contract cadru pe termen lung (36 de luni) cu cei doi furnizori calificați, CNU și Cameco, pentru o cantitate maximă de 720 de tone de uraniu natural sub formă de pulbere sinterizabilă de UO2”, se arată în raport.

Achiția de pulbere de UO2 se realizează în baza contractului cadru pe baza de comenzi, doar în funcție de necesitățile SNN.

 

Ulterior aprobării de către AGA a Strategiei anterior menționate, a fost aprobată Legea 193/2018, intrată î vigoare la data de 26.07.2018, care prevede achiziția directă de către SNN a pulberii de UO2 de la CNU, în funcție de disponibilitatea materiei prime a CNU.

“Întrucat prevederile Legii 193/2018 sunt complementare strategiei SNN, strategie gândită să îmbunătățească siguranța în aprovizionare, în baza contractului cadru încheiat de SNN cu cei doi furnizori calificați, Consiliul de Administrație al SNN a aprobat în data de 1 noiembrie 2018 o comandă de achiție de pulbere de UO2 de la CNU, iar în data de 7 noiembrie 2018, SNN a transmis această comandă către CNU, CNU confirmând comanda în data de 15 noiembrie 2018”, spune Cosmin Ghiță, directorul general al companiei.

Comanda este pentru o cantitate de 62.500 kg/UO2, la un preț de piață de 388 lei/kg, valoarea estimată a comenzii fiind de 24,25 milioane lei fără TVA.

”În acest mod, SNN își asigură materia primă necesară operării și contribuie la menținerea unui ciclu integrat al combustibilului în Romaânia, în condițiile unui preț de piață. După stabilirea prețului  reglementat de către autorități, în conformitate cu prevederile Legii 193/2018, SNN va achiziționa pulbere de UO2 de la CNU la preț reglementat și în funcție de materia primă disponibilă la CNU”, spune Cosmin Ghiță.

Unitatea 1 a centralei nucleare din Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, iar Unitatea 2 în anul 2007. 

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură în prezent aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%.