România mai are încă şanse, până în septembrie, să obţină de la Comisia Europeană prelungirea cu şase luni a perioadei de rambursare a plăţilor pentru proiectele de dezvoltare rurală PNDR 2007-2013, după data de 31 decembrie 2015, deşi solicitarea precedentă a fost respinsă, a declarat luni secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, în cadrul unei conferinţe pe tema absorbţiei fondurilor europene. "Am solicitat Comisiei Europene o prelungire cu 6 luni pentru a ajunge la un grad de absorbţie de 100% pe PNDR. Nu numai noi am cerut acest lucru, ci 17 state au solicitat această modificare. Mi se pare foarte ciudat că a fost respinsă de Comisie solicitarea, dar în continuare purtăm tratative cu ei, pentru că până în septembrie, dacă se reuşeşte să fie convinsă Comisia Europeană, totuşi se poate modifica legislaţia şi se poate prelungi partea de plată cu şase luni", a menţionat oficialul din Ministrul Agriculturii.El a subliniat faptul că pe exerciţiul financiar 2007 – 2013, gradul de absorbţie a ajuns la 85%, iar plăţile către beneficiari însumează 7,53 miliarde de euro. Pe partea de fonduri europene pentru garantare în agricultură gradul de absorbţie a ajuns la 97%, iar plăţile efectuate însumează 7,58 miliarde de euro, a mai spus Turtoi.

România nu a obţinut prelungirea termenului de rambursare a plăţilor pentru proiectele de dezvoltare rurală PNDR 2007-2013, deşi 16 state au susţinut solicitarea României în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură şi Pescuit, care a avut loc săptămâna trecută la Luxemburg. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, remis la acel moment, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a explicat refuzul prin faptul că procedura legislativă nu ar permite Comisiei Europene modificarea actelor juridice europene şi că ar fi nevoie de acceptul Consiliului şi Parlamentului European.

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin, a declarat recent că România ar putea salva de la dezangajare circa 400 de milioane de euro dacă va obţine prelungirea cu şase luni a termenului de rambursare a plăţilor în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, în condiţiile în care au fost reziliate proiecte importante în ultima perioadă din lipsa capacităţii de cofinanţare a beneficiarilor. Valoarea totală a PNDR 2007 – 2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocaţi proiectelor de investiţii prin 12 măsuri şi trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plăţi directe prin patru măsuri.

Sursa: AGERPRES


Te-ar putea interesa și: