Victor Costache, ministrul Sănătății, a declarat azi, la România TV, că existe șanse mari ca România să fie lovită de epidemia de coronavirus. În acest sens, ministrul a luat măsuri. Astfel, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” a fost creat un centru special de carantină, în cazul în care se vor detecta persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, autoritățile din România pune la cale un plan, în cazul în care coronavirusul va ajunge pe teritoriul țării.

“Am luat în calcul un scenariul într-o ţară europeană în care sunt foarte mulţi români, cum este Italia, Spania sau Franţa, să crească numărul de cazuri de coronavirus. Se va lua măsura carantinării a tuturor celor care din vin acele 11 localităţi care sunt mai sever afectate. (…) Transmit un apel la calm şi să asigur că autorităţile din România se pregătesc şi sunt pregătite pentru această criză”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, la România TV.

În plus, Victor Costache a precizat și că “în centrele de carantină vor intra doar cei care vin din cele 11 localităţi cu număr mai mare de cazuri de coronavirus”.

Coronavirusul, șanse mari să lovească România

“Sunt şanse foarte mari ca virusul să ajungă în ţara noastră, cum sunt şanse să se propage în toate ţările din Europa”, a mai spus Victor Costache.

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, a declarat că, până în prezent, nu există niciun caz de coronavirus în România, iar pe teritoriul Italiei “nu avem niciun român care să fie infectat cu coronavirus”.

“Urmărim cu foarte mare atenţie ce se întâmplă în Italia şi vom şti ce avem de făcut în continuare în România. Am construit o facilitate în interiorul Spitalului Matei Balş unde putem să izolăm primele cazuri în aşa fel încât să protejăm personalul şi mediul înconjurător”, a spus medicul Adrian Streinu Cercel, la România TV.

Italia, în carantină

Noul coronavirus a luat cu asalt Italia, iar în momomentul de față, s-au înregistrat 150 de cazuri confirmate și 3 decese. Astfel, autoritățile au băgat în carantină 12 localităţi din provinciile Lombardia şi Veneto. Se pare că, nu există informații referitoare la vreun român din Italia, infectat cu coronavirus.

MAE a luat măsuri împotriva epidemiei

Aceste măsuri au în vedere:

– formarea unui cordon sanitar în jurul regiunilor afectate, prin interzicerea ieșirilor și intrărilor cetățenilor în regiunile Lombardia și Veneto, care reprezintă focarul italian al epidemiei;

– suspendarea serviciilor de educație pentru copii și școli și stoparea excursiilor educaționale în cele două regiuni;

– suspendarea activităților serviciilor publice, fără a suspenda furnizarea de servicii esențiale și de utilitate publică;

– suspendarea anumitor tipuri de activități comerciale, cu excepția celor care oferă servicii esențiale;

– limitarea accesului sau suspendarea serviciilor de transport public de mărfuri și pasageri, cu excepții în cazuri specifice;

– amânarea manifestărilor sportive din cele două regiuni (inclusiv a partidelor de fotbal din Serie A).

Autoritățile române din domeniul sănătății spun că “persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, intră în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.”