Romania a fost in 2007 a doua destinatie preferata de investitorii straini in cadrul grupului de noi state membre ale U.E., cu 9,77 de miliarde de dolari – investitii straine directe atrase in anul 2007.  Tara noastra a fost devansata doar de Polonia, potrivit Raportului Mondial asupra Investiţiilor, ediţia 2008, elaborat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare şi lansat joi la Bucureşti.

Astfel, in anul precedent, Romania a devansat concurentii traditionali, respectiv Cehia (9123 milioane USD), Ungaria (5,571 milioane USD) si Bulgaria (8429 milioane USD). Aceeasi pozitie de top o regasim si daca analizam volumul de ISD atrase in perioada 2005-2007, Romania fiind pe locul 2 in cadrul noilor state membre ale UE cu un total de 27.623 milioane USD.

Referitor la numarul de proiecte de investitii greenfield implementate si anuntate in anul 2007, conform datelor cuprinse in Raport, Romania a inregistrat 25% din totalul celor atrase de noile state membre ale Uniunii Europene (Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Malta, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria). Astfel, din punct de vedere al numarului de proiecte de investitii greenfield Romania este in anul 2007 noul lider din grupa noilor state membre ale UE, iar pe total perioada 2003-2008 (primul trimestru) se situeaza pe locul 2 cu un numar de 1384 proiecte, la mica distanta de Polonia (1445).

De asemenea, conform Raportului Mondial asupra Investitiilor, Romania este lider incontestabil al Uniunii Europene, in ceea ce priveste numarul companiilor straine care activeaza in economia nationala.

In anul 2007 fluxul global de investitii straine directe a atins nivelul record de 1,8 trilioane USD, din care o treime a fost atras de tarile in dezvoltare, inregistrand o crestere de 25% comparativ cu anul precedent. Pentru anul in curs, expertii UNCTAD preconizeaza reducerea fluxului global de ISD datorita crizei financiare si a creditelor, dar tarile in dezvoltare vor fi afectate intr-o maniera mai redusa de acest fenomen.

Sursa: Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare