Când va avea loc înmormântarea lui Ștefan Birtalan?

Fostul mare handbalist Ștefan Birtalan, care a încetat din viață luni dimineață la vârsta de 75 de ani, va fi înmormântat miercuri, a anunțat clubul Steaua.

Trupul său neînsuflețit va fi depus marți, în jurul prânzului, la Capela Cimitirului Ghencea 3, urmând ca slujba de înmormântare să aibă loc miercuri, la ora 12:00.

Mesajul emoționant al Comitetului Olimpic și Sportiv Român

Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a transmis un mesaj emoționant în urma trecerii în neființă a marelui handbalist Ștefan Birtalan, numindu-l o adevărată legendă. COSR a subliniat că Birtalan, dublu campion mondial și triplu medaliat olimpic, și-a lăsat amprenta asupra sportului românesc și internațional.

În mesajul lor, au evidențiat că povestea lui Ștefan Birtalan este una de succes în handbal, în decursul unei cariere de un deceniu și jumătate, timp în care echipa națională a României s-a bazat pe el ca pe un veritabil „tun” al liniei de la 9 metri. Dar dincolo de medaliile și performanțele sale sportive, Birtalan a fost apreciat pentru sufletul său generos și devotat.

COSR a încheiat mesajul cu o notă de respect și admirație profundă, declarând că Ștefan Birtalan va rămâne pentru totdeauna un campion în inimile tuturor. Au transmis condoleanțe familiei și au încheiat cu un mesaj de pace pentru sufletul său.

„E legendă… un uriaş s-a transformat în stea. Ştefan Birtalan, dublu campion mondial şi triplu medaliat olimpic, a plecat dintre noi. Povestea lui e povestea succesului în handbal, timp de un deceniu şi jumătate, echipa României a avut în Ştefan Birtalan tunarul liniei de la 9 m.

Dincolo de medaliile câştigate, uriaşul avea suflet dăruit şi generos. Ştefan Birtalan va rămâne pentru noi un CAMPION. Drum lin, veşnic în inimile noastre! Condoleanţe familiei! Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească!”, a transmis COSR.

Despre viața și cariera lui Ştefan Birtalan

Ştefan Birtalan, un nume de referinţă în handbalul românesc şi internaţional, a slujit Armata română din momentul în care a fost încadrat în 1969 şi până s-a pensionat, cu gradul de colonel, în 1994. Dublu campion mondial cu naţionala României, triplu medaliat olimpic, Ştefan Birtalan a fost supranumit ”Tunarul” pentru forţa aruncărilor sale.

De 12 ori campion al României cu Steaua, ca jucător, şi de 6 ori ca antrenor, Ştefan Birtalan a câştigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua în 1977, fiind cel mai bun jucător în finala împotriva ŢSKA Moscova (21-20). A jucat 14 ani fără întrerupere la echipa naţională, adunând 231 de meciuri şi marcând 993 de goluri, fiind pe locul 3 în clasamentul all-time al marcatorilor români, după Vasile Stângă şi Robert Licu.

După retragerea din activitatea de jucător, Birtalan a fost antrenor la Steaua şi la echipa naţională, precum şi conducător şi membru în Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal. Ca antrenor, a fost de şase ori campion al României şi a câştigat trei Cupe ale României.

Birtalan a fost supus unui transplant de ficat în 2008 şi era internat de mai mult timp la Spitalul Fundeni din Capitală. Regretatul sportiv a murit luni, în jurul orei 6:00, lăsând în urmă o moştenire impresionantă în lumea sportului şi în inimile celor care l-au cunoscut.