Ministerul Economiei insistă, în discuţiile cu autorităţile din Azerbaijan, ca Romgaz Mediaş să primească în concesiune perimetre de gaze pe piaţa azeră, după ce demersurile companiei nu au dat rezultate, potrivit directorului general al Romgaz, Marcel Piteiu.

„La discuţiile anterioare cu Azerbaijan, noi ne-am exprimat interesul pentru concesiuni, dar nu ni s-a dat un răspuns direct. Tudor Şerban (secretar de stat în Ministerul Economiei, n.r.) va insista pe acest palier, cred că totul depinde de relaţiile politice”, a declarat Piteiu, într-o conferinţă de presă organizată la Mediaş.

Şerban se află joi în Azerbaijan pentru a discuta cu oficialii azeri oportunităţi de colaborare în domeniul energetic, însoţit de oficiali ai Romgaz şi Transgaz. Totodată, Romgaz este interesat să deruleze operaţiuni de exploatare a gazelor în Africa de Nord, Marea Caspică şi Europa Centrală şi de Est, dar şi explorări în Marea Neagră şi alte zone. În plus, compania de stat a semnat, în luna iunie, un acord cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru prospecţiuni în platoul continental al Mării Negre, având posibilitatea de a descoperi noi zăcăminte de petrol.

Căutări în afara ţării

În viitorul apropiat Romgaz estimează că va descoperi primele rezerve de gaze din afara ţării. Romgaz deţie 25% din trei perimetre de explorare în Slovacia şi 30% la două perimetre din Polonia, unde compania românească este partener cu firma Aurelian Oil and Gas. Romgaz a programat pentru acest an investiţii de cinci milioane de euro în Slovacia, urmând ca în Polonia, din 2010, consorţiul Romgaz-Aurelian Oil and Gas să investească o sumă similară, respectiv cinci milioane de euro.

SURSA: Mediafax