La nivelul Uniunii Europene existau, la începutul anului 2009, aproximativ 1.800 de grădini zoologice, circa 4% din ele fiind în România, se indică într-un studiu al Eurogroup Zoo Report. Doar zece țări din Uniune au mai multe grădini zoologice decât România, însă tot țara noastră este prezentată în același raport ca având cel mai mare număr de parcuri zoologice care riscă să fie închise. Din cele 43 de zoo, doar 24 sunt licențiate, 12 erau în curs de reautorizare, iar șapte au fost deja închise.
Un milion de vizitatori la Zoo Băneasa
Potrivit unui raport al Ministerului Me­diu­lui, cele mai multe grădini zoologice din ţară, nouă la număr, aparţin de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău. În schimb, APM București deține un singur astfel de amplasament, Grădina Zoologică din Băneasa, cea mai mare şi cea mai cunoscută din ţară. De menționat că din totalul grădinilor zoologice, trei sunt private. Una dintre acestea se află la 25 de kilometri de Timișoara şi funcţionează ca parc de relaxare pentru mini-stațiunea de tratament balneoclimateric Calacea Băi, proprietate cu o întindere de 152.000 mp, aparținând familiei Melteș. Din această suprafață, pro­prietarii au alocat două hectare construcției unei grădini zoologice. Spe­ciile nu sunt nicidecum rare. Vorbim de fazani, rațe, gâște, iepuri, cerbi-lopătari.
„Nu dorim să achiziționăm animale exotice, pentru că sunt dificil de întreținut“, spune Dana Melteș, proprietara societății Turism și Tratament Aqva, administratorul grădinii. Potrivit acesteia, aproximativ 1.000 de persoane vin anual să vadă animalele, însă nici acestea nu vin special pentru grădină, ci pentru tratament în cadrul stațiunii.
„Dispunem de teren agricol, și o parte din hrana pentru animale se obține din cultivarea pământului. Nu avem un buget alocat întreținerii grădinii“, explică proprietara, menționând că intrarea la zoo este liberă. O altă afacere privată este în județul Arad. Deși figurează ca grădină zoologică, este mai degrabă o expoziție de reptile și tarantule. Un al treilea parc privat este la Bancu, o localitate aflată la 18 km de Miercurea-Ciuc, și aparține unui român originar din Ungaria. Centrul turistic Minizoo are aproximativ 100 de specii, totalizând peste 700 de animale. Şi acestea sunt destul de comune: urşi, lupi, vulpi, iepuri, fazani, păuni.
În ceea ce privește Zoo Băneasa, numărul speciilor de­pă­șește 100, iar al exemplarelor e mai mare de 4.000. Potrivit directorului Anca Oprea, numărul vizitatorilor a crescut de la an la an. În primele zece luni ale anului, grădina zoologică din Capitală a avut circa un milion de vizitatori (adulți și copii), generând încasări de circa 250.000 de euro, la un tarif mediu al biletelor de zece lei.

13 lei este prețul unui bilet de intrare la Grădina Zoologică din București. Pentru copii, tariful se reduce la jumătate

235.000 de euro (un milion de lei) a fost valoarea biletelor vândute de către Zoo București, în primele zece luni ale anului

18.000 de exemplare din câteva sute de specii de animale se găsesc în cele 43 de grădini zoologice din România