Informația momentului la nivel european. Comisia Europeană a dat ordinul! Se anunță schimbări majore în domeniul agriculturii în rândul statelor membre ale UE.

Într-un comunicat de presă, Executivul comunitar anunță că a propus o derogare temporară pe termen scurt de la regulile din Politica Agricolă Comună (PAC). Sunt vizate regulile referitoare la rotaţia culturilor şi menţinerea unor elemente neproductive pe terenurile arabile.

Această măsură vine la cererea statelor membre UE, arată sursa citată, care vorbește și despre impactul unei astfel de decizii.

Impactul noii măsuri propuse de Comisia Europeană

Conform Executivului comunitar, impactul depinde de alegerile pe care fiecare stat membru al UE îl face, dar și de fermieri.

„Impactul acestei măsuri va depinde de alegerile făcute de statele membre şi de fermieri, dar va majora capacitatea UE de producţie a cerealelor destinate produselor alimentare”, arată sursa citată.

Totodată, Executivul comunitar estimează că o suprafaţă de 1,5 milioane de hectare va putea fi reintrodusă în producţia de cereale comparativ cu situaţia actuală.

„Fiecare tonă de cereale produsă în UE va contribui la creşterea securităţii alimentare la nivel mondial”, subliniază executivul comunitar.

Menționăm faptul că înainte de a fi adoptată oficial, propunerea făcută de Comisia Europeană urmează să ajungă la statele membre ale UE pentru a putea fi consultată.

Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind cerealele

La momentul actual, odată cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina, au existat nenumărate îngrijorări din punct de vedere alimentar, având în vedere blocarea cerealelor din ţara vecină cu România.

Pe de altă parte, în cursul zilei de vineri, Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră, lucru care ar putea schimba totul în perioada următoare.

Două acorduri separate cu Turcia și ONU au fost semnate la finalul săptămânii la Istanbul, în cadrul unei ceremonii inedite pentru două ţări aflate în război, notează AFP. Astfel, Kievul şi Moscova au semnat două texte identice, dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia.

Acordul a fost negociat încă din luna aprilie, iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost cel care a luat inițiativa în acest sens.