În luna martie, rata anuală a inflaţiei a crescut la 8%, cel mai ridicat nivel de după luna august 2008, în vreme ce economia se chinuie să revină pe creştere, după doi ani de recesiune. Creşterea preţurilor de consum a fost determinată în principal de majorarea preţurilor la alimente, în special la fructe şi legume.

Potrivit FT, chiar dacă întreaga lume este vulnerabilă la creşterea preţurilor materiilor prime, România este mai expusă decât alte state din UE, deoarece alimentele deţin o pondere ridicată în coşul de consum.

Economiştii se aşteaptă ca tendinţa de creştere a inflaţiei să se tempereze după recolta din această vară şi după ce efectul majorării TVA va dispărea. Cu toate acestea, inflaţia nu va scădea atât de mult încât să respecte ţinta de trei procente avută în vedere de Banca Naţională. Estimările economiştilor merg până la o rata de 6%.

În plus, nici 2012 nu arată mai bine, în condiţiile în care autorităţile de la Bucureşti s-au angajat în faţa FMI şi UE să reducă subvenţiile la încălzire. Aceasta măsură va duce la creşterea inflaţiei cu aproximativ un punct procentual.

Economistul şef al ING, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, crede că Banca Naţională nu va putea reduce dobânda de referinţă de la nivelul actual de 6,25 procente. De asemenea, analiştii de la Citigroup cred şi ei că BNR va păstra nemodificată dobânda de bază.

În ceea ce priveste creşterea economică, după doi ani de recesiune, guvernul de la Bucureşti prognozează pentru 2011 pe un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5%, cifra ce nu oferă o marjă suficientă pentru a evita un alt an de recesiune. ‘Situaţia poate fi descrisă ca stagflaţie. Există o revenire dar este foarte, foarte fragilă. În plus, există şi o inflaţie ridicată’, a declarat Alexandru-Chidesciuc.

FT subliniază că Romania merită felicitări pentru stabilizarea economiei după criza din 2008-2009, însă atrage atenţia că fără ţinerea sub control a inflaţiei această stabilizare este incompletă.
SURSA: Agerpres