Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a mai subliniat că, în total, valoarea apelurilor de proiecte pentru PNRR se ridică la 4,3 mld. euro în 2023.

Apeluri în valoare de 4,3 miliarde de euro

„Pentru PNRR avem 44 de apeluri de proiecte în valoare de 4,3 mld. euro. În plus, mai avem şi politica de coeziune. Este important de reţinut că avem acest calendar al apelurilor de proiecte afişat pe site-ul ministerului, care include atât componenta de politică de coeziune, cât şi din PNRR. Este o infuzie de capital însemnată pentru dezvoltare.

2022 a fost un an de pregătire. Anul acesta trebuie să fie anul în care avem cele mai însemnate plăţi din PNRR, în condiţiile în care Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului şi Ministerul Dezvoltării au încheiat contracte de impact major.

Pentru eficienţă energetică sunt peste 1.400 de contracte încheiate cu o valoare de 2,4 mld. euro. Acestea vor produce plăţi. Mai avem şi autostrada Ploieşti-Paşcani, unde sunt 319 km cu o valoare de 4,9 mld. euro.” a menționat Marcel Boloș.

Guvernul va cheltui 6,3 miliarde de euro din PNRR

Mai mult, Marcel Boloș a mai spus că ţinta guvernului este să cheltuiască 6,3 miliarde de euro din PNRR, care înseamnă aproape un sfert din bugetul total al planului.

De asemenea, ministrul a declarat că în acest moment bugetul PNRR este de 29 miliarde de euro, dar sumele vor fi ajustate.

„Se vor elimina circa 2 mld. euro pentru că economia României şi-a revenit mai repede decât prognoza Bruxellesul când a construit mecanismul, iar pe de altă parte vor intra mai mulţi bani pentru proiecte energetice.

În acest moment, în conturile României se află circa 6 mld. de euro din PNRR, bani care încă nu au fost cheltuiţi pe proiectele de investiţii din mecanism. Plăţile majore urmează să fie efectuate începând cu 2023.”a mai spus Marcel Boloş.

De asemenea, România a înaintat a doua cerere de plată către Comisia Europeană în valoare de aproape 3 mld. euro, pentru care trebuiau îndeplinite 51 de ţinte şi jaloane. Comisia încă evaluează cererea în acest moment.

Două proiecte cofinanţate de Comisia Europeană

De asemenea, Ministrul Marcel Boloş a precizat, miercuri, că sunt implementate două proiecte cofinanţate de Comisia Europeană, unul fiind o platformă de bune practici pentru romi, dezvoltată ca instrument pentru a promova exemple de bune practici care pot fi replicate.

„Prin acest proiect, se va pune la dispoziţie un instrument unic la nivel European, o hartă interactivă a comunităţilor marginalizate de romi. Viziunea noastră strategică este să punem beneficiarul aflat în situaţie de vulnerabilitate, în calitatea sa de cetăţean, în centrul preocupărilor autorităţilor responsabile la nivel local”, a transmis Marcel Boloş.