Datele publicate Eurostat arată că producţia industrială a scăzut cu 0,4% în zona euro şi a înregistrat o creştere zero în Uniunea Europeană în septembrie, comparativ cu luna precedentă, pe fondul relaxării măsurilor destinate să limiteze pandemia de coronavirus, conform agerpres.ro

Producţia industrială a crescut cu 0,6%

În august, producţia industrială a crescut cu 0,6% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană.

Cele mai mari creşteri lunare ale producţiei industriale în septembrie, faţă de luna precedentă, au fost înregistrate în Cehia (4,1%), Slovacia (3,4%), Polonia (3,1%), Danemarca (2,5%), Ungaria şi Bulgaria (ambele cu 2,3%), Germania, Grecia şi Croaţia (toate cu 1,7%), Franţa şi România (ambele cu 1,5%), cel mai sever declin fiind consemnat în Italia (minus 5,6%), Irlanda (minus 4,7%) şi Portugalia (minus 3,8%).

În septembrie, comparativ cu perioada similară din 2019, producţia industrială a scăzut cu 6,8% în zona euro şi cu 5,8% în Uniunea Europeană.

Singurele creşteri în septembrie 2020 comparativ cu luna similară din 2019 au fost în Polonia (3,3%) şi Portugalia (2,5%), iar cel mai sever declin a fost în Irlanda (minus 13,6%), Germania (minus 8,7%), Olanda şi Franţa (ambele cu minus 6,1%).

România a înregistrat în septembrie o scădere anuală de 2,9% a producţiei industriale, similară cu declinul din august.

Inflația s-a menținut negativ în zona euro

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost pentru a treia lună consecutiv în teritoriul negativ, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), apreciază analiştii.

Inflaţia stabilă în octombrie se explică în principal prin faptul că preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 2% (faţă de 1,8% în septembrie), în timp ce preţurile la energie au înregistrat o scădere de 8,4% (faţă de un declin de 8,2% în septembrie).

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 0,4% în octombrie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări s-a menţinut la 0,2%.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 18 noiembrie.