Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, alături de alți miniștri de Externe, au cerut, luni, 20 martie, ca Uniunea Europeană să aplice sancțiuni împotriva oligarhilor ruși care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova și Georgia.

Republica Moldova și Georgia se confruntă cu încercări de destabilizare

„Trebuie să continuăm eforturile în vederea constituirii regimului de sancțiuni care să vizeze acțiunile de destabilizare, îndreptate împotriva ordinii constituționale și a statului de drept, regim pe care l-am propus în cadrul precedentului Consiliu Afaceri Externe”, a declarat șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, relatează postul Digi24.

Pe același subiect s-a pronunțat și ministrul francez de Externe, Catherine Colonna. Șefa diplomației franceze a vorbit despre încercările prin care trec în această perioadă Republica Moldova și Georgia. Cele două state se confruntă cu încercările de destabilizare ale oligarhilor pro-ruși, fapt care necesită atenția și vigilența statelor membre UE pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili.

„Aceste două ţări se confruntă cu încercări de destabilizare care necesită vigilenţa noastră şi care justifică să luăm în calcul să-i tragem la răspundere pe cei responsabili de aceste încercări”, a spus Catherine Colonna.

Aplicarea sancțiunilor împotriva oligarhilor ruși care încearcă destabilizarea celor două țări a fost susținută pe 20 martie și de ministrul de Externe eston, Urmas Reinsalu. Oficialul a afirmat că UE este responsabilă de crearea unui nou mecanism de sancțini împotriva agenților ruși și împotriva oligarhilor din Republica Moldova care ar putea aranja o lovitură de stat.

Serviciile secrete din Rusia au elaborat un plan de destabilizare a Republicii Moldova

Noi detalii privind intenția Rusiei de a răsturna ordinea constituțională de la Chișinău au fost date publicității. În documentul elaborat de FSB se regăsesc obiective pe termen scurt, mediu și lung.

Apar noi detalii din planul secret realizat de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, privind destabilizarea Republicii Moldova prin sprijinirea grupurilor pro-ruse, utilizarea Bisericii Ortodoxe și amenințarea cu oprirea aprovizionării cu gaze naturale.

Documentul de cinci pagini este împărțit obiective pe termen scurt, mediu și lung. Printre obiectivele imediate se numără „sprijinirea forțelor politice moldovenești care susțin relații constructive cu Federația Rusă” și „neutralizarea inițiativelor Republicii Moldova care vizează eliminarea prezenței militare ruse în Transnistria”.

Obiectivele pe termen mediu includ „opoziția față de politica expansionistă a României în Republica Moldova” și „opoziția față de cooperarea dintre Republica Moldova și NATO”. Documentul FSB stabilește și obiective pe termen lung, inclusiv „crearea unor grupuri stabile de influență prorusă în elitele politice și economice din Republica Moldova” și „coagularea unei atitudini negative față de NATO”.

Întrebat despre acest document, Secretarul de Presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat existența planului.

„Nu știm nimic despre existența unui astfel de plan. Nu exclud ca acesta să fie un fals. Rusia a fost întotdeauna și rămâne deschisă să construiască relații de bună vecinătate, reciproc avantajoase, inclusiv cu Republica Moldova”, a spus oficialul rus.