Miercuri, pe 20 septembrie, președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul unui discurs la ONU candidatura României pentru un post la Curtea Internațională de Justiție, cerând astfel sprijinul comunității internaționale.

Klaus Iohannis a anunțat candidatura României pentru un post la CJI

Potrivit G4Media, este vorba despre Bogdan Aurescu, fostul ministru de Externe, schimbat la rotativa guvernamentală din luna iunie. În prezent, acesta este consilier prezidențial.

”Respectarea deplină și promovarea dreptului internațional rămân în centrul politicii noastre externe. Cu titlu de exemplu, România pledează pentru o acceptare extinsă de către state a jurisdicției Curții Internaționale de Justiție.

Și contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru candidatura noastră solidă la Curtea Mondială”, a declarat președintele Iohannis în discursul de la a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Bogdan Aurescu va candida pentru unul dintre cele cinci mandate de membru al Curții care se vacantează în 2024.

Totodată, șeful statului a pledat pentru un Consiliu de Securitate ONU extins, care ar putea și un reprezentant al grupului de țări din Europa de Est.

Bogdan Aurescu mai este poreclit “Cuceritorul Insulei Șerpilor”

Amintim că Bogdan Aurescu mai este poreclit și “Cuceritorul Insulei Șerpilor”. Pe data de 3 februarie 2009 prin decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, România a recuperat 9.700 kmp de spații maritime, platou continental și zonă economică exclusivă din Marea Neagră. Atunci, echipa de experți români, condusă de diplomatul Bogdan Aurescu, a demonstrat, cu probe, că Insula Şerpilor, teritoriu ucrainean, era în realitate doar o stâncă.

Acest lucru era necesar deoarece dacă insula ar fi fost locuită sau locuibilă, zona maritimă din jur ar fi revenit Ucrainei. Întrucât argumentele părţii române au fost solide, verdictul Curţii Internaţionale a fost în favoarea României, iar aplicarea hotărârii s-a făcut imediat.

Bogdan Aurescu
Sursă: Facebook, Ministerul Afacerilor Externe

Marea Neagră necesită mai multă atenție

Tot la tribuna ONU, Klaus Iohannis a spus că războiul din Ucraina a demonstrat că Marea Neagră necesită mai multă atenţie la nivel global, fiind de importanţă strategică pentru securitatea transatlantică. România este „vecinul direct al războiului continuu de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.”

Executivul a acţionat, cu toată energia sa, pentru a contribui substanţial la securitatea şi stabilitatea regionale şi internaţionale.

Încă din prima zi a războiului, România a acţionat în deplină solidaritate cu curajosul popor ucrainean. România va continua să ofere un adăpost sigur şi să protejeze refugiaţii care vin din statul vecin, aşa cum a făcut-o pentru cei peste şase milioane de ucraineni care i-au trecut deja graniţele.