Dividendele de două cifre distribuite de mai multe companii și creșterea pieței, au condus la acest  rezultat.  Indicele principal BET este cel mai mare din ultimii 9 ani.

“Piața de capital din România profită de contextul macroeconomic pozitiv. Indicele BET Total Return (BET-TR), care include și dividendele distribuite de cele mai tranzacționate companii listate la Bursa de Valori București, a crescut cu peste 40% în USD de la începutul acestui an și, prin urmare, a înregistrat cea mai rapidă creștere din toate cele 23 de țări din indicele MSCI Frontier Markets, arată o analiză Berenberg bazată pe datele Bloomberg”, se arată în comunicatul BVB.

Pe locul al doilea se află Nigeria cu 39%, pe al treilea de Kazahstan cu 35,6%. Locurile 4 și 5 sunt deținute de Argentina cu 35,1% și de Estonia cu 33,4%.

“Economia României doboară record după record. Tigrul creșterii economice din Europa de Est s-a întors și se află pe calea convergenței către Europa Occidentală în viitorul nu atât de îndepărtat pe fondul implementării unor reforme structurale importante în timpul crizei financiare globale, a intrărilor mari de fonduri europene, a investițiilor străine directe și a orientării pro-europene”, a declarat  EME Equity Strategist în cadrul Berenberg.

Potrivit spuselor  strategului Berenberg, România poate avansa de la statutul de Piață de Frontieră la cel de Piață Emergentă.

Piaţa de capital din România va fi schimbată în urma acestei promovări, deoarece din ce în ce mai  mulţi investitori internaţionali sunt interesaţi să facă investiţii  în ţara noastră. România se află într-o situaţie  similară cu cea a Emiratelor Arabe şi a Pakistanului care au fost promovate la statutul de pieţe  emergente.

“Pentru a ajunge cât mai repede la acest statut și pentru a crește șansele de promovare, ar trebui să existe mai multe privatizări semnificative și IPO-uri la Bursa de Valori București, cum ar fi Hidroelectrica și Compania Națională Aeroporturi București, precum și o reducere a deținerilor statului în companii precum OMV Petrom, Romgaz sau Electrica pentru a majora free-float-ul”, a explicat Carsten Hesse, EME Equity Strategist în cadrul Berenberg.

România este locul din întreg continental european şi nu numai, în care vrei să fii dacă ești un investitor care urmărește creșterea, susţine Ludwik Sobolewski, CEO BVB.

‘Piața locală de capital poate găzdui în același timp creșteri și sume substanțiale de bani, și nu doar în ceea ce privește acțiunile, ci și în ceea ce priveşte obligațiunile. În același timp vrem să atragem atenția antreprenorilor pentru ca ei să nu rateze această oportunitate unică de finanțare prin piața de capital și să dobândească astfel o nouă dimensiune a business-ului’, a afirmat Sobolewski.