Comisia Europeană nu discută încă despre activarea articolului 7 în cazul României, însă acest lucru depinde de ceea ce se va întâmpla zilele următoare, a declarat, joi, la Bucureşti, comisarul european pentru Justiţie şi Protecţia Consumatorilor, Vera Jourova. Dacă adoptă ordonanțe de urgență pe tema Justiției, Bruxelles-ul nu va ezita să aplice sancțiuni similare cu cele aplicate Poloniei.

„Nu voi specula pe această temă. Domnul Timmermans (prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans n.r.) a fost destul de clar ieri că vrem să vedem rezultate pozitive ale dialogului nostru. Pentru noi, aceste două ordonanţe sunt paşi spre o direcţie foarte greşită şi aşteptăm reacţii din partea Guvernului, sperând că Guvernul va reveni pe drumul normal care a fost atât de pozitiv şi de succes în ultimii zece ani. Nu voi specula care vor fi paşii următori, dar va fi o reacţie”, a spus ea.

Referitor la referendum, Jurova a arătat că, personal, crede în utilitatea instrumentelor directe de democraţie, însă aceasta este o decizie a statului pe care nu o comentează.

„Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.

Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților.

Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și Parlamentul trebuie să își dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancțiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot”,