România dă lovitura finală Austriei! Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a participat vineri, pe data de 1 decembrie, la Reuniunea la nivel înalt privind Parteneriatele pentru Talente, organizată de Comisia Europeană. Aceasta reprezintă unul dintre aspectele cheie ale dimensiunii externe a Pactului privind migrația și azilul.

Oficialul a participat la eveniment alături de comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johannson, precum și de alți miniștri de interne din UE.

Parteneriatele pentru Talente reprezintă unul dintre aspectele cheie ale dimensiunii externe a Pactului privind migrația și azilul. Acestea vizează stimularea mobilității internaționale și dezvoltarea talentelor într-un mod reciproc avantajos pentru statele membre și țările partenere.

România poate fi acceptată în spațiul Schengen

Cătălin Predoiu a prezentat câteva argumente care recomandă aderarea României la spațiul Schengen. Potrivit lui, instrumentele de migrație legală joacă un rol esențial în discuția generală referitoare la gestionarea fluxurilor migratorii. De asemenea, promovarea căilor legale de migrație către UE poate reprezenta un pas înainte în reducerea migrației ilegale.

Ministrul a pus, totodată, accent pe obiectivul general de păstrare a competitivității UE în economia mondială, prin atragerea de persoane calificate din întreaga lume. Acesta consideră că implicarea partenerilor externi în eforturile de gestionare a migrației este extrem de importantă. De asemenea, acțiunea UE trebuie să vizeze prioritar gestionarea la sursă a acestui fenomen, pentru promovarea de soluții durabile și eficiente.

Oficialul a mai precizat că trebuie evitată producerea de mișcări secundare și încărcarea sistemelor de azil sau migrație. Pentru acest lucru, sunt necesare instrumente mai bune de monitorizare a modului în care beneficiarii Parteneriatelor pentru Talente își respectă obligațiile.

MAI se implică în combaterea migrației ilegale

Potrivit lui Cătălin Predoiu, deși MAI nu a participat până acum la acest program european, utilitatea și eficiența lui reclamă implicarea noastră alături de alte state membre ale UE și de Comisia Europeană. Acesta a adăugat că MAI se va alătura acestui efort prin activități specifice și coordonate cu partenerii europeni. Ylva Johannson a apreciat acest fapt ca fiind extrem de pozitiv.

„România, prin MAI, a demonstrat deja o foarte bună performanță în combaterea migrației ilegale. Este momentul să ne implicăm structurat și în managementul migrației legale, adică să pregătim, controlăm și monitorizăm importul de forță de muncă, altfel încât să atingem simultan obiective care țin de competitivitate, piața muncii, dar și asigurarea siguranței frontierelor și reducerea migrației ilegale.

MAI va fi poziționat astfel în concertul eforturilor depuse de Comisia Europeană și alte ministere omoloage din UE pentru managementul migrației legale și reducerea migrației ilegale, ceea ce va promova în același timp interesele noastre naționale în acest domeniu, dar și pe orizontală în terțe dosare europene.

Sunt bucuros că, astăzi, de Ziua Națională, am avut ocazia să marchez un pas important în promovarea MAI și a intereselor noastre naționale la nivel european”, a declarat Cătălin Predoiu.

Cât despre România, a fost exprimat interesul pentru atragerea forței de muncă calificate din statele terțe în sectoare precum IT, sănătate, producție, turism, transporturi și comerț.

O altă prioritate este întărirea relațiilor de cooperare cu statele terțe pe acest palier. În acest sens, s-a subliniat importanța unei abordări multidisciplinare a subiectului.