România atrage retaileri de top: Peste 40 de branduri internaționale au intrat pe piață între 2020-2025

Piața de retail din România continuă să atragă un număr tot mai mare de branduri internaționale. Peste 40 de retaileri internaționali și-au făcut intrarea pe piața românească între anii 2020 și 2025. Aceste rețele de retail au la nivel global venituri anuale cumulate de peste 80 de miliarde de euro, în condițiile în care valoarea pieței de retail din România este estimată la circa 60 de miliarde de euro.

Intrarea pe piața de retail a noilor operatori a mers mână în mână cu extinderea infrastructurii de retail, proiectele noi dezvoltate în perioada anilor 2020-2025 oferind platforma necesară brandurilor internaționale pentru a-și stabili magazinele.

Puterea de cumpărare în creștere a consumatorilor români susține vânzările și justifică expansiunea brandurilor premium și mid-market. Totodată, receptivitatea românilor la branduri internaționale, pentru mărci și concepte noi se traduce prin cerere solidă pentru retaileri globali și reprezintă un alt element cheie în atragerea retailerilor pe piața locală.

Moda, beauty și food & beverage, în topul noilor intrări pe piață

Noile branduri internaționale sosite în România între anii 2020 și 2025 provin dintr-o gamă variată de sectoare, cele mai reprezentative fiind:

  • îmbrăcăminte – 26% din totalul noilor intrări (modă și articole vestimentare);
  • food & beverage – 17% (restaurante);
  • cosmetică și beauty retail – 12%.

Aceste trei segmente însumează peste jumătate din numărul total de intrări noi pe piață. Printre retailerii de modă ce au intrat în România în perioada analizată se numără: Primark, Lefties, HalfPrice, Calvin Klein Jeans & Underwear, Funky Buddah sau Bogner. De menționat sunt și retailerii de cosmetice și produse de înfrumusețare Kiko Milano, Rituals sau Bath & Body Works și compania poloneză Wittchen, retailer de genţi şi accesorii de călătorie şi articole din piele.

Lanțurile internaționale de fast-food Hesburger, Wendy’s, Popeyes sau Happy Restaurants, dar și rețeaua de magazine modern convenience Zabka (care operează pe piața locală sub brandul Froo și a deschis 100 de magazine în București, Pitești și Constanța în ultimele 12 luni) au avut o expansiune agresivă pe piața locală în ultimii ani.

Totodată, au fost înregistrate nume noi importante și în domenii precum articole sportive, jucării, bijuterii & accesorii și magazine specializate (pet-shop-uri, farmacii etc.), ceea ce evidențiază atractivitatea pieței pentru segmente diferite de retail. Grupurile JD Sports and Foot Locker, Sport Direct din domeniul articolelor sportive s-au alăturat retailerilor prezenți pe piața românească.

Pe lângă aceste branduri, alte nume noi analizează intrarea în România, unele dintre ele fiind în stadii avansate de a deschide primele magazine din țară, printre care Action, grup olandez ce operează magazine de tip discount și lanțul de magazine MR.DIY din Malaezia.

Mall-urile, poarta de intrare în România pentru retailul internațional

Peste 70% dintre noii retaileri și-au deschis primele unități în cadrul centrelor comerciale, acestea oferind locații strategice, trafic ridicat și facilități integrate. Preferința pentru mall-uri subliniază importanța acestui tip de format atât pentru extinderea rețelei de magazine, cât și prin ecosistemele comunitare ce oferă consumatorilor experiențe de shopping, entertainment și lifestyle.

Majoritatea brandurilor nou intrate au optat să își deschidă propriile magazine în România, în detrimentul francizei sau parteneriatelor, ceea ce ilustrează așteptările pozitive privind performanța și profitabilitatea pe piața românească. Această abordare directă reflectă, totodată, angajamentul retailerilor de a investi pe termen lung și de a-și adapta oferta la preferințele consumatorilor români.

România se poziționează ferm ca o piață dinamică, atractivă și stabilă pentru expansiunea internațională în retail

Moda restaurantele și produsele de beauty sunt sectoarele cel mai probabil să genereze noi intrări, având în vedere performanțele actuale și apetitul consumatorilor pentru aceste categorii.

Dezvoltatorii autohtoni și internaționali continuă să investească semnificativ în noi scheme de retail, astfel că piața își menține tendința de diversificare din punct de vedere geografic, dar și al formatului, oferind oportunități de intrare pentru noi jucători și extindere pentru cei existenți.

„România se poziționează ferm ca o piață dinamică, atractivă și stabilă pentru expansiunea internațională în retail. Tendințele recente, de la creșterea numărului de branduri noi la extinderea celor prezenți deja pe piață, demonstrează vitalitatea sectorului și încrederea investitorilor în potențialul său. Această tendință plasează România pe lista țărilor în care retailerii doresc să-și extindă afacerile la nivel regional.

Cu o infrastructură solidă de peste 4,7 milioane metri pătrați de spații moderne, România a demonstrat că poate susține atât extinderea rețelelor existente, cât și intrarea unor jucători noi pe piață, consolidându-și statutul de destinație strategică pe harta retailului internațional”, ne explică Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Dana Radoveneanu Head of Retail Cushman & Wakefield Echinox
Dana Radoveneanu (SURSA FOTO: Cushman & Wakefield Echinox)