Raportul de piaţă realizat de Jones Lang LaSalle – JLL arată că în ciuda faptului că activitatea tranzacţională din prima jumătate a anului 2014 s-a axat în principal pe sectorul de birouri, în trimestrul 3 sectorul de retail a început să atragă atenţia investitorilor, reprezentând 85% din întreaga activitate tranzacţională.

În trimestrul trecut au apărut tot mai multe dovezi ale interesului în creştere pe care investitorii, atât cei existenţi, cât şi cei noi, îl arată pentru piaţa imobiliară comercială din România. Acest interes se manifestă în toate cele trei segmente ale pieţei imobiliare comerciale, iar volumele investiţionale vor continua să crească până la finalul anului.

În ceea ce priveşte finanţarea bancară, dobânzile sunt pe un trend descendent sub influenţa evoluţiilor similare din celelalte ţări din regiune, ceea ce determină băncile să se uite cu mai mult interes la ţara noastră. Totuşi, analiştii JLL apreciază că diferenţa între nivelul dobânzilor în România şi în celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est rămâne mare.

Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti a ajuns în prezent la 2,16 milioane de metri pătraţi. Cele mai active sub-pieţe ţinând cont de proiectele livrate în primele trei trimestre din 2014 şi cele vor fi construite în viitor sunt Floreasca şi Barbu Văcărescu şi Centru-Vest. Datorită ritmului scăzut de dezvoltare din Centrul de Business din Bucureşti, Floreasca şi Barbu Văcărescu pretind titlul de noul "Central Business District" al Capitalei, devenind cea mai dorită zonă de companii în căutare de spaţii de calitate.

Piaţa Centru-Vest este considerată următorul punct fierbinte pe harta dezvoltărilor de birouri din Bucureşti. Zona a atras în principal companiile dinamice şi cu o extindere rapidă din domeniul IT. Rata medie de neocupare aici este una din cele mai mici din oraş, iar noile clădiri livrate sunt în proporţii foarte mari pre-închiriate, ceea ce face zona atractivă pentru dezvoltatori.

Rata medie de neocupare a scăzut uşor, în trimestrul 3 din 2014, la 14,3%, datorită nivelului scăzut de proiecte nou livrate.

Chiriile contractuale prime pentru spaţii de birouri au rămas neschimbate în trimestrul 3 din 2014, fiind cotate la 18,5 euro/mp/lună. Piaţa de birouri din Bucureşti a continuat să fie una dominată de chiriaşi, iar JLL se aşteaptă să rămână valabilă şi pentru următorul trimestru al anului 2014.

Oferta de noi spaţii de birouri previzionate a fi finalizate în 2015 se estimează să ajungă în jurul a 110.000 metri pătraţi.