Legea privind limitarea plăților în numerar se bazează pe o directivă la nivel european care urmărește combaterea finanțării terorismului, spălarea de bani și evaziunea fiscală. In consecință, Guvernul Ciolacu, are, ca de obicei, toate drepturile de a propune a astfel de lege care este în acord cu directivele Uniunii Europene.

Problema apare, ce să vezi, că în majoritatea țărilor cu economie funcțională și un grad mare de colectare a diverselor impozite și taxe la stat nu există limitare la plata în numerar. Pentru funcționarii de la stat care stau, de cele mai multe ori, în spatele deciziilor politice, este mai simplu să impună limitări și restricții în loc să dezvolte proiecte eficiente privind activitatea de monitorizare a economiei.

Ce țări limitează plata în numerar vs ce țări nu limitează plata în numerar

Este bine cunoscut model de eficiență al Estoniei în ceea ce privește digitalizarea relației statului cu contribuabilul. Astfel, Estonia nu are o limită a plăților cu numerar.

Alte țări care preferă să dezvolte metode de control privind evaziunea fiscală, care nu au introdus limitarea plăților cu numerar, sunt Finlanda, Irlanda, Cipru, Luxemburg, Malta, Germania, Austria și Suedia.

În acest moment, Comisia Europeană consideră că, pentru cea mai bună eficiență, această limită ar trebui să fie uniformă în toate țările membre. Se pare însă că nu toate țările își doresc acest lucru, limitarea plăților cu numerar limitând drepturile cetățeanului și totodată putând afecta dezvoltarea afacerilor.

Cea mai mică limită de numerar permisă, până în prezent, de 500 de euro, este în Grecia, sumele mai mari trebuie plătite prin transfer bancar, card bancar sau cec, iar cea mai mare în Croația și Polonia, ajungând la 15.000 de euro. Urmează Republica Cehă, cu o limită superioară pentru plățile în numerar de 270000 coroane, aproximativ 11.500 de euro.

În Italia, Belgia și Portugalia, limita pentru plățile în numerar este de 3000 de euro.

Franța are una dintre cele mai mici limite de plată în numerar, cu doar 1000 de euro, dacă ne raportăm la veniturile populației.

Bulgaria a stabilit că sumele de 10.000 de leva (aproximativ 5.108 euro) sau mai mari nu pot fi plătite în numerar. Încălcările pot fi sancționate cu o amendă de până la 25% din suma respectivă (pentru antreprenori până la 50%).

Nerespectarea legii privind limitele de plată în numerar în fiecare țară poate duce la amenzi severe, afectând direct comercianții cu amănuntul.

Programarea casei de marcat pentru a respinge plățile care depășesc suma permisă este întotdeauna cea mai bună soluție, consideră antreprenorii, mai degrabă decât să lase acest lucru în seama angajaților, ceea ce poate duce la erori umane.

România ar urma să aibă cea mai drastică limitare a plăților în numerar

Potrivit propunerii guvernamentale, există 2 limite privind plățile în numerar

Plăți între Persoane Juridice
Plafonul pentru plățile în numerar între două persoane juridice, cum ar fi doi comercianți, va fi redus de la 5.000 de lei (aprox. 1000 de euro) la 1.000 de lei (200 de euro). Practic, orice tranzacție în numerar peste această sumă va fi obligatoriu efectuată prin card sau tranzacții bancare.

Plăți între Persoane Fizice și Persoane Juridice
Plafonul pentru aceste tranzacții va fi redus gradual începând cu 1 ianuarie 2024, la 5.000 de lei, și apoi la 2.500 de lei începând cu 1 ianuarie 2025.