România a vândut 60.000 de tone de grâu

În cadrul unei licitații internaționale, România a vândut 60.000 de tone de grâu. Anunțul a fost făcut de către instituția care se ocupă de achizițiile strategice de grâu din Egipt.

Potrivit presei internaționale, grâul va fi expediat în perioada 5-20 octombrie.

Entitatea responsabilă de achiziția de grâu căuta marfă care să fie expediată în perioadele:

  • 5-20 octombrie
  • 25 octombrie-10 noiembrie
  • 15-30 noiembrie

Grâul românesc, cel mai scăzut preț

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a cerut ca ofertele să fie pe baza preţului free-on-board. Plata se va face la vedere din banii de la Islamic Trade Finance Corporation (ITFC).

La licitație, grâul românesc a avut cel mai mic preț. În acest timp, traderii au observat că prețul grâului rusesc este mai puțin competitiv.

„Preţul minim neoficial de export al Rusiei pare că reprezintă o frână pentru ofertele ruseşti prezentate la licitaţia GASC. Diverse companii au oferit un preţ free-on-board (FOB) de 270 de dolari pe tonă pentru grâul rusesc, permiţând grâului provenit din România şi Bulgaria să fie oferit la un preţ mai scăzut”, susţine un trader german.

Având în vedere că peste 70 de milioane din cei 103 milioane de locuitori ai Egiptului depind de el, programul de subvenționare a pâinii, esențial pentru subzistență, are nevoie de grâu, ceea ce face ca Egiptul să fie cel mai mare cumpărător din lume al acestui aliment de bază.

Egiptul este gata să reexporte grâu rusesc

Autoritatea Generală pentru Produse de Aprovizionare (GASC), afiliată Ministerului egiptean al Aprovizionării, și-a afirmat disponibilitatea de a reexporta grâu rusesc în țările vecine.

Acest lucru se va întâmpla doar dacă Moscova va înființa un centru global de distribuție logistică în regiunea Canalului Suez.

GASC a declarat pentru agenția rusă de știri „Novosti” că Egiptul și-ar putea spori achizițiile de grâu rusesc și, ulterior, ar putea reexporta grâu și alte cereale în țările vecine dacă în zona economică a Canalului Suez va fi înființat un centru de distribuție logistică.

Autoritatea are în vedere ca centrul logistic din zona economică să servească drept un hub pentru depozitarea și comercializarea grâului și a altor cereale nu numai în Egipt și în regiunea arabă, ci și în Africa de Nord și de Est, după cum a relatat platforma rusă „RT”.

În ceea ce privește amploarea impactului pe care l-a avut asupra Egiptului suspendarea acordului cu Rusia pentru cereale, ministerul a declarat că „Egiptul, ca și alte țări importatoare, este afectat de creșterea și fluctuațiile prețurilor globale la grâu”, scrie Egypt Today.