În zona euro comerţul cu amănuntul a crescut doar cu 0,1%, sub estimările analiştilor care se aşteptau la o creştere de 0,4%, iar în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creştere de 0,2%. În rândul statelor membre, comerţul cu amănuntul a crescut în 12 ţări, a scăzut în opt state şi a stagnat în Spania şi Lituania. Creşterea lunară a vânzărilor cu amănuntul a fost stimulată de vânzările de alimente, băuturi şi ţigări, care au crescut cu 1,0% în zona euro şi cu 1,1% în UE 28.
În ritm anual, luna iulie 2013 comparativ cu luna iulie 2012, comerţul cu amănuntul a înregistrat o scădere de 1,3% în zona euro şi un declin de 0,3% în Uniunea Europeană. În rândul statelor membre, comerţul cu amănuntul a crescut în 14 state şi a scăzut în opt ţări (inclusiv în România). Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Slovenia (minus 6,4%), Spania (minus 5,5%) şi Portugalia (minus 2,2%). România a înregistrat cea mai mică scădere în ritm anual (minus 0,2%).
Potrivit cifrelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în luna iulie 2013 faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 10,1% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,1%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut ca serie brută cu 1,0%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 0,7%.
Sursa: Agerpres