România a importat în primele nouă luni ale anului o cantitate de gaz cu 19,2% mai mică. Date oficiale INS

România a importat în primele nouă luni ale anului o cantitate de gaz cu 19,2% mai mică, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. La rândul ei, producția internă de gaze a fost în scădere cu 4,3%.

Din totalul resurselor de gaze, de 6,8 milioane tone echivalent petrol (tep), producţia internă a fost de 5,1 milioane tep, iar importurile, de 1,6 milioane tep, reprezentând 23,5% din total.

Totuși, importurile de ţiţei au crescut cu 25%, până la 6,4 milioane tep, în timp ce cantitatea de produse petroliere aduse din import a scăzut cu 22%, până la 2,3 milioane tep, arată informațiile publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Consumul de gaze al Europei a scăzut cu 22% în luna octombrie

La rândul său, consumul de gaze al Europei a scăzut cu 22% în luna octombrie, potrivit datelor platformei de analiză de piață EnergyScan a Engie SA.

Europa și-a redus luna trecută consumul de gaze naturale, deoarece gospodăriile au oprit încălzirea pe o vreme caldă, oferind o oarecare ușurare pe o piață tensionată înainte de iarnă.

Guvernele din întreaga regiune au rugat consumatorii să reducă consumul de gaz după ce o scădere a livrărilor din Rusia a ridicat spectrul raționalizării odată cu răcirea vremii. O toamnă blândă a ajutat la conservarea combustibilului, dar centralele electrice continuă să consume cantități tot mai mari pentru a menține lumina aprinsă.

Amintim că cererea totală de gaze naturale în Europa de Vest a scăzut cu 22% în octombrie, în special în sectorul rezidențial, comercial și al micilor consumatori industriali, potrivit datelor platformei de analiză de piață EnergyScan a Engie SA. Sectorul energiei electrice a crescut consumul cu 14%.

În afară de vremea caldă, cererea a fost redusă din cauza prețurilor în creștere, mulți utilizatori industriali mici reducându-și operațiunile pentru a supraviețui.

„Există semne emergente de schimbare de comportament în ceea ce privește utilizarea încălzirii. Acest lucru a contribuit la exercitarea unei „puternice presiuni descendente asupra prețurilor spot ale gazelor în Europa și a consolidat capacitatea continentului de a-și echilibra sistemul de gaze în această iarnă”, a declarat Julien Hoarau, șef de analiză la EnergyScan.