Scandal în Austria. O firmă românească produce bocanci de luptă pentru soldații austrieci

Scandal în Austria. Recent, soldații austrieci au primit noi bocanci de luptă. Noii bocanci de luptă sunt din piele nubuc, au căptușeală din material textil, talpă din poliuretan și cauciuc și căptușeală din spumă de 8 mm în zona tijei.

O singură pereche cântărește aproape 2,2 kg. Modelul lor a fost realizat de firma austriacă Rukapol. Totuși, au fost realizați de o firmă românească din motive financiare.

Potrivit postului de televiziune ORF, noii bocanci de luptă ai armatei austriece au fost realizați în județul Oradea, într-o fabrică deținută de Rukapol. O pereche de bocanci de luptă costă 140 de euro. Au fost comandate 35.000 de perechi. După un calcul simplu, costul total este de 4.900.000 de euro.

Adevărul a stârnit un val de critici în mediul online. Totuși, oficialii austrieci au încercat să calmeze oamenii. Le-au explicat că au luat această decizie din motive financiare. Firmele austriece ar fi cerut mai mulți bani.

„Unii experți în încălțăminte critică faptul că noul bocanc de luptă al Armatei Federale este produs în România.

Vă rugăm să numiți o companie care ar fi produs un bocanc în această cantitate și la acest preț, în Austria?”, a scris purtătorul de cuvânt al armatei austriece, Michael Bauer, pe contul lui de Twitter.

Austria a cumpărat bocanci de luptă din România

Bocancii de luptă vor ajunge la soldații austrieci şi în 2024 şi 2025. Contractul semnat cu firma din România e valabil până la acel moment. Luni, 27 noiembrie 2023, soldații austrieci au primit noii bocanci de luptă. Primele perechi vor fi purtate de soldații austrieci din cadrul Batalionului 35 Panzergrenadier.

„Siguranța soldaților noștri este prioritatea noastră principală, iar achiziționarea noilor bocanci de luptă este un pas în continuare în această direcție. Cu noile ghete de luptă, nu investim doar în protecția soldaților noștri, ci și în performanța și pregătirea lor operațională.

Ei își pot îndeplini sarcinile în mod eficient și în siguranță doar cu echipamente optime”, a declarat, luni, Klaudia Tanner, ministrul Apărării din Austria.

Klaudia Tanner
Klaudia Tanner (SURSA FOTO: Wikipedia)