Sursa citată notează că de curând au fost descoperite 189 de tone de deșeuri, aduse din Italia, în curtea unei companii din județul Bihor. Garda de Mediu a stabilit că cei care importă deșeurile nu au nicio facilitate de reciclare și, probabil, acestea ajung în depozite de deșeuri ilegale.

De asemenea, Paza de Coastă a confiscat mai multe containere încărcate cu deșeuri neutilizabile, expediate în portul Constanta din diferite state UE.

Tot în aprilie, Garda de Mediu a descoperit zeci de containere cu deșeuri neutilizabile și toxice, aduse din Portugalia, deși în acte erau declarate în fals drept resturi din material plastic, respectiv produse de uz casnic, uzate. Între timp, alte 25 de tone de deșeuri de cauciuc se îndreptau din Marea Britanie către Portul Constanța și au fost confiscate de poliția vamală.

Alte 70 de containere cu deșeuri ilegale, aduse în România din Belgia, au fost identificate în mai multe porturi românești. Și acestea au fost declarate în mod fals autorităților vamale drept deșeuri de plastic uzate. Raportul poliției a arătat că, deși documentele indicau că încărcătura conține deșeuri din plastic, aceasta conținea lemn, deșeuri metalice și materiale periculoase.

Containerele fuseseră încărcate în Germania, iar marfa venea de la o companie belgiană. Problema României cu deșeurile și importurile ilegale a intrat în atenția unui control public sporit, după ce cazurile au crescut alarmant în ultimul an și jumătate.

În special după ce China, principalul importator mondial de deșeuri, a implementat o interdicție privind plasticul.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că aceste activități sunt comise de crima organizată. El a anunțat că autoritățile vor trebui acum să scaneze fiecare transport care intră în țară, pentru a vedea dacă documentele de transport sunt reale.

Barna a recunoscut că România nu are un sistem organizat pentru eliminarea selectivă și depozitarea ecologică a deșeurilor.

Vârful aisbergului

Un procent infim din ceea ce ajunge în România reprezintă de fapt deșeuri utilizabile, majoritatea fiind materiale nereciclabile sau toxice, importate ilegal.

Din ce în ce mai multe companii importă în România, sub pretextul importului de produse second-hand, tone de echipamente electronice uzate, materiale plastice, deșeuri medicale și chiar substanțe toxice. Toate sunt îngropate pe câmpuri sau pur și simplu arse.

Importurile de deșeuri ilegale alimentează crima organizată și, în același timp, poluează aerul pe care îl respirăm.

Majoritatea deșeurilor nu ajung în centrele de reciclare, ci în halde ilegale. Aici gunoiul este de obicei ars, emanând fum toxic și particule fine în aer.

Bruxellesul a atenționat în mod repetat România în privința poluării aerului și a depozitelor de deșeuri ilegale. Au fost declanșate mai multe acțiuni în justiție împotriva poluării excesive a aerului nu doar în capitala București, ci și în Brașov, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.