Alarma lansată marți pe site-ul ambasadei americane a creat îngrijorare în rândul forțelor politice italiene. „Nu călătoriți în Italia din cauza răspândirii Covid-19”. „Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au emis un avertisment de sănătate de nivel 4 de călătorie în Italia din cauza SARS-COV-2, ceea ce indică un nivel foarte ridicat de Covid-19 în țară”. Însă mai există un alt fapt care a ridicat nivelul de alertă, mai ales pentru membrii formațiunii Fratelli d’Italia, care au prezentat o interpelare parlamentară.

Concret, site-ul recomandă „prudenţă din cauza terorismului”. Explicând: «Italia are un risc de lungă durată reprezentat de grupări teroriste, care continuă să comploteze posibile atacuri în Italia. Teroriștii pot ataca cu puţin avertisment, sau deloc, vizând locații turistice, gări, staţii de metrou, piețe, centre comerciale, structuri guvernamentale locale, hoteluri, cluburi, restaurante, lăcașuri de cult, parcuri, evenimente sportive și culturale majore, instituții de învățământ, aeroporturi și altele zone publice”, transmite La Stampa.

Este sau nu întemeiată alarma ambasadei americane?

„Pe site-ul oficial al ambasadei americane în Italia, călătoriile în Italia nu sunt recomandate din cauza Covid-19, dar, mai presus de toate, și, în termeni hotărâți, este recomandabil să „avem mai multă precauție din cauza terorismului”, se arată în interpelarea parlamentară prezentată de FSI.

«Dacă, pe de o parte, stigmatizarea Covid-19 și a terorismului poate prejudicia şi mai mult sezonul turistic italian, pe de altă parte, raportarea riscului terorist insurgent deschide o falie îngrozitoare în ceea ce privește siguranța publică; propagarea unor probabile atacuri teroriste împotriva Italiei are loc, mai presus de toate, într-un moment de paralizie a COPASIR (Comitetul Parlamentar pentru Securitatea Republicii)», subliniază exponentul Fdi.

Delmastro întreabă apoi „dacă prim-ministrul și miniștrii competenți au primit rapoarte de la serviciile noastre secrete cu privire la riscul atacurilor în Italia; dacă premierul și miniștrii competenți consideră că alarma ambasadei americane este sau nu întemeiată și din ce motive și ce intenționează să facă pentru a face față riscului posibil; dacă premierul și miniștrii competenți, în cazul în care consideră că alarma nu este fondată, intenționează să intervină imediat pentru a proteja imaginea italiană a unei țări sigure; dacă COPASIR este pe deplin operațional pentru a verifica validitatea alarmelor lansate de ambasada americană în Italia și pentru a verifica independent, sub control parlamentar, validitatea oricăror riscuri de atacuri teroriste în Italia „.

Sursa foto: Dreamstime