Procurorul Gheorghe Stan zis Geani, actualul adjunct interimar de la Inspecţia judiciară, a fost validat de plenul CSM la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului general (PG).

Decizia de validare a lui Gheorghe Stan la şefia SIIJ vine după o şedinţă tensionată în care judecătoarea Adrea Chiş a cerut anularea concursului prin care Stan a fost desemnat câştigător pe motiv că din comisia de selecţie a lipsit reprezentantul Secţiei pentru procurori a CSM.

Gheorghe Stan a devenit cunoscut după ce a Inspecţia judiciară (IJ) a început hărţuirea procurorilor care au instrumentat dosare precum Laura Codruţa Kovesi, Marius Iacob, George Popovici, Paul Dumitriu, Marius Bulancea şi alţi şefi din DNA. Recent, IJ i-a trimis în judecată disciplinară şi pe procurorii militari care instrumentează dosarul 10 August.

Stan este considerat în sistemul de justiţie drept omul de încredere al Oanei Schmidt Hăineală, fost preşedinte al CSM şi fost şef al Corpului de control al ministrului Justiţiei Tudorel Toader.

Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO au recomandat României să renunţe la înfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor, văzută ca un instrument de presiune şi intimidare la adresa acestora.. Recent, mai multe asociaţii ale magistraţilor au cerut instanţelor de judecată să sesiseze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu nerespectarea de către România a recomandărilor Comisiei Europene din cadrul MCV.

Acesta și-a început activitatea în 1998 ca și consilier juridic la SC Agro Transport Bacău. 

Până în 2002, acesta a fost procuror la PArchetul de pe lângă Judecătoria Darabani, jud. Botoșani.Din 2003 până în 2004 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, urmând ca în 2008 să ocupe funcția de procuror la Parchetul din Botoșani. Un an mai târziu devine procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

 

În 2012 devine procuror la ÎCCJ și înspector șef adjunct al Inspecției Judiciare. 

Gheorghe Stan a urmat studii postuniversitare de Drept Penal, secția Criminologie la Facultatea de Drept din București, după care a încheiat 2 mastere, unul cu specializarea științe penale, iar altul pe managementul informațiilor în combaterea terorismului.

Numele lui Gheorghe Stan este strans legat de cel al fostei sefe a CSM, Oana Haineala. Cei doi au facut echipa la Parchetul Tribunalului Bacau, unde Stan a fost adjunctul Oanei Haineala, care detinea functia de prim-procuror. In acea perioada, mai exact in 2006, Gheorghe Stan a semnat, alaturi de Oana Haineala, un raport favorabil fostei prim-procuroare a Parchetului de pe langa Judecatoria Podu Turcului, Rita Branga. Un raport pe care Rita Branga l-a folosit apoi pentru a incerca sa scape de acuzatiile de coruptie pentru care era cercetata si pentru care, in final, a fost condamnata definitiv la inchisoare.

La sase ani de la acel moment, Gheorghe Stan a ajuns sa lucreze din nou cu Oana Haineala. Acesta a fost adus in 2012 la Bucuresti, in perioada in care Haineala era vice-presedinta a CSM. Gheorghe Stan a fost numit in functia de inspector-sef adjunct al Inspectiei Judiciare CSM, pozitie pe care o ocupa si in momentul de fata.

sursa foto: Mediafax