O valoare similară a acestui indice a fost înregistrată în 5 decembrie 2017.

În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a crescut până la 2,49%, de la nivelul de 2,46% înregistrat vineri. De asemenea, ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a crescut de la 2,53% la 2,56%, iar indicele ROBOR la 12 luni a ajuns luni la 2,60%, de la 2,59%, nivel înregistrat vineri.

Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR se situa la 2,05% în condiţiile în care, în perioada similară a anului trecut indicatorul era la 0,87%.

Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda, susţinea într-un articol postat pe blogul său că majorarea ROBOR la trei luni până la 3,5% ar putea duce la creşterea dobânzii medii la creditele în lei pentru companii până la 6-8%, ceea ce ar cauza majorarea costului de finanţare şi, prin urmare, un risc în creştere de intrare în insolvenţă pentru unele firme.

Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.