Mai exact, un proiect de lege a declanşat un scandal mare între parlamentari. Este vorba despre o inițiativă a USR care propune pedepse de până la 10 ani pentru cei care promovează ideile comuniste.
Robert Turcescu de la PMP i-a făcut praf pe iniţiatorii de la Uniunea Salvaţi România (USR). Parlamentarul a dat de pământ cu aceştia într-o postare extrem de virulentă pe facebook.
„Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi DEȚINEREA de simboluri comuniste se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la trei ani şi interzicerea unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea în public a simbolurilor comuniste”, scrie intr-un proiect de lege depus de USR la Senat. Daca devine lege aberatia asta aruncati repede insignele, costumul de pionier sau de soim al patriei, cravata utecista din dulap, steagul PCR cumparat din tirgul de vechituri, frigiderul Fram de la tara, pestele de sticla, bibelourile, Dacia mostenita de la bunicul si pe care voiati sa o restaurati ca e vintage si e la moda iar, aparate de radio pe lampi si, desigur, parasiti apartamentele cumparate pe vremea lui Nea Nicu. Toate sint, intr-o masura mai mica sau mai mare, simboluri ale vremurilor comuniste pe care le-am trait. Sa inceapa minunata lume noua propusa de USR in care nu incape nicio legatura cu trecutul comunist. Care a fost de maaare cacat, sa fie clar, dar noi, fraierii, nu ne-am inchipuit niciodata ca e asa de usor sa-l stergem cu buretele. A trebuit sa vina USR cu acest proiect de lege pentru a afla ca e simplu si se rezolva cu pedepse stabilite prin lege. Băbăieți, sinteti buni! Traiasca partidul vostru!”, a scris fostul jurnalist.
Şi jurnalistul Dan Andronic i-a făcut desființat pe cei de la USR.
”Neomarxistii de la USR vor să-i scoată în afara legii pe cei vechi. E celebra bătălie între menșevici și bolșevici. Întotdeauna bolșevicii câștigă!”, a tunat Andronic.
USR a depus la Senat o propunere legislativă ce prevede închisoare de la trei până la zece ani pentru promovarea ideilor și doctrinelor comuniste și desființarea de drept a organizațiilor cu caracter comunist. Mai mult, confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspunderii de simboluri comuniste se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la trei ani și interzicerea unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea în public a simbolurilor comuniste. Și distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci ani.
USR propune pedeapsa cu șase luni până la trei ani de închisoare sau sancționarea cu o amendă pentru negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a crimelor comunismului ori a efectelor acestuia. Senatul este prima Cameră sesizată în acest sens.