I-au trebuit insa mai multi ani sa se dumireasca exact ce vrea si cum poate sa realizeze ce si-a propus. Pe ganduri au reusit sa-l puna prietenii. „La inceput nu intelegeam de ce se omoara ei sa faca pasul asta. Aveau posturi bune, in companii mari, si cariere frumoase inaintea lor. Treptat, am inceput si eu sa-mi pun intrebarea care ar fi avantajele si ce perspective mi-ar putea oferi un MBA.”
Catalin Constantin a terminat in 1994 Facultatea de turism si servicii din cadrul ASE Bucuresti. Lucrand in mai multe firme, a reusit treptat sa acumuleze experienta in domeniul vanzarilor si marketingului. Cu timpul, si-a dat insa seama ca ar avea nevoie de cunostinte mai multe si in domeniul financiar-contabil sau al resurselor umane, pentru a putea intelege cu adevarat sensul afacerilor. Asa ca, in 1997, a luat decizia sa se inscrie la un MBA.
S-a lovit mai intai de lipsa informatiilor. „Pleci la drum, stii unde vrei sa ajungi, dar nu ai la dispozitie nici o harta sa te orientezi. La Comisia Fulbright aveau informatii depasite. La prieteni am gasit numai niste fotocopii si carti vechi pentru testul GEMAT.” Vazand ca nu are nici o solutie mai buna la indemana, si-a cumparat un computer si un abonament la Internet si a inceput sa caute singur informatiile de care avea nevoie. I-au trebuit cateva luni de zile pentru a le pune in ordine si alege ceea ce i s-a parut mai apropiat de scopurile lui.
Barcelona a fost preferata Washingtonului
A urmat apoi corespondenta cu universitatile pentru a intra in posesia brosurilor si a altor date suplimentare privitoare la programele MBA. Pregatirea pentru sustinerea testelor GEMAT si TOEFL a mai durat alte cateva luni bune. Dupa care a trimis, in sfarsit, cererile pentru admitere. A primit raspuns favorabil de la doua universitati. Una din Washington, si alta din Barcelona. A optat pentru cea din urma pentru ca a vrut sa ramana in Europa. „Alegerea unei universitati, din Europa sau din State inseamna sa iei o decizie foarte importanta. Optiunea depinde de ce fel de cariera internationala iti doresti. Este mult mai greu, spre exemplu, sa studiezi in America si sa te intorci sa lucrezi apoi in Europa. Am ales IESE University of Navarra si pentru ca se afla intre primele trei clasate in topul ofertantilor de programe MBA din Europa. In plus, imi convenea si metoda lor didactica: accent pus pe studii de caz, discutarea problemelor concrete de care te lovesti, analiza lor in clasa.” Un rol important in aceasta alegere l-a avut si ABN Amro care deschisese atunci o linie de finantare a studiilor tinerilor admisi in strainatate la programe postuniversitare.
Ideea ca s-a indatorat pentru o perioada lunga de timp nu-l sperie pe Catalin. Chiar dupa primul an de studii a reusit sa puna un ban deoparte. De fapt a fost obligat sa-si gaseasca un job temporar, pentru ca la intoarcere, in anul doi, trebuia sa prezinte profesorului un raport despre activitatea desfasurata si sa discute problemele intampinate in practica. „MBA este un risc: investesti bani, timp si faci multe sacrificii personale. De multe ori renunti la prieteni, chiar si la familie. In momentul in care pornesti trebuie sa-ti asumi aceste riscuri.” Sau castiguri, pentru ca la absolvire are posibilitatea sa se angajeze la una dintre firmele importante din Europa Occidentala. Din cei 25 de romani care au absolvit programul MBA la Barcelona, doar vreo doi sau trei s-au intors sa lucreze in Europa centrala. Restul s-au orientat spre spre cariere cu tinte internationale.