Melatonina este un hormon complex, care în mod natural este secretat de epifiză (glanda pineală). Legăturile epifizei cu retina permit secreția melatoninei în funcție de lumina din mediul înconjurător: cu cât este mai întuneric, cu atat mai mult va crește secretia melatoninei. Scopul ei este să regleze așa numitul ritm circadian, potrivit Sciencealert.

O tulburare circadiană apare atunci când există o nepotrivire între ceasul intern și timpul acceptat social pentru a merge la culcare sau pentru a ne trezi, așa cum se se întâmplă în cazul celor care călătoresc și nu se pot adapta noului fus orar. Dar o astfel de tulburare apare și în absența călătoriilor în alte colțuri ale lumii.

De exemplu, când stăm într-un mediu care este puternic luminat, până la ore târzii din noapte, ne păcălim creierul, făcându-le să creadă că este încă zi. În acest caz, producția de melatonină nu are loc și nu simțim că ne este somn decât chiar la primele ore ale dimineții.

Melatonina acționează pe o structură anatomică de la nivelul creierului

Melatonina acționează pe o structură anatomică de la nivelul creierului – nucleul suprachiasmatic. Acest nucleu este precum un întrerupător al somnului, iar melatonina acționează butonul de pornire a somnului.

Melatonina produce starea de somnolență, acea oboseală care ne determină să punem capul pe pernă și să dormim, notează ScienceAlert.

Efecte secundare cele mai frecvente – durerile de cap și amețelile

În unele țări, melatonina poate fi cumpărată fără prescripție medicală. Dar, atrag atenția medicii, lipsa de reglementare poate însemna un risc crescut.

Un studiu privind suplimentele cu melatonină a constatat că, în mare parte, conținutul din acest hormon a variat între 83% și +478% din ceea ce era înscris pe etichetă. Cercetătorii au descoperit și alte substanțe care nu au fost incluse pe etichetă, inclusiv serotonina și valeriana.

Chiar dacă melatonina este un hormon natural, nu este lipsită de efecte secundare, cele mai frecvente fiind durerile de cap și amețelile. De asemenea, poate interacționa cu alte medicamente, cum ar fi anticoagulantele (medicamente care ajută la prevenirea cheagurilor de sânge).

Efectele pe termen lung rămân necunoscute

În unele state din UE, Marea Britanie, Canada și Australia, melatonina se obține doar pe bază de rețetă pentru tratamentul pe termen scurt al insomniei. Această abordare permite o mai bună reglementare, înțelegere și explicare a riscurilor, beneficiilor și alternativelor la utilizarea melatoninei.

Melatonina nu este indicată persoanelor care suferă de boli autoimune, boli ereditare rare, celor care au suferit un transplant de organe și fumătorilor.