Deși credem că un pahar de bere sau de vin nu ne poate face rău, noi cercetări arată că alcoolul poate avea unele consecințe grave, în special pentru funcția creierului. Conform cercetătorilor de la Universitatea din Pennsylvania, consumul de alcool poate îmbătrâni creierul mai mult decât s-ar crede.

Alcoolul afectează funcția creierului în moduri diferite. Poate îngreuna controlul echilibrului, vorbirii, judecății sau memoriei. În studiile mai vechi, care analizează alcoolul și creierul, nu a existat un set de date suficient de mare, iar astfel nu s-a putut înțelege pe deplin ce se întâmplă cu creierul nostru atunci când bem.

Cercetătorii au arătat în mod clar o relație negativă între alcool și funcția creierului

În studiul celor de la Universitatea din Pennsylvania, pe baza datelor scanărilor RMN ale creierului aparținând unui număr de peste 36.000 de adulți, cercetătorii au arătat în mod clar o relație negativă între alcool și funcția creierului, potrivit Thedebrief.

Analizând datele, cercetătorii au controlat factori precum ascendența genetică, țara de reședință, înălțimea, vârsta, sexul, statutul de fumator/ nefumător și statutul socio-economic.

„A avea acest set de date este ca și cum ai avea un microscop sau un telescop cu o lentilă puternică”, a explicat Gideon Nave, pofesor la Universitatea din Pennsylvania.

Un consum de alcool ușor până la moderat a fost asociat cu o reducere a volumului total al creierului

Pe baza acestor date, echipa a descoperit că un consum de alcool ușor până la moderat a fost asociat cu o reducere a volumului total al creierului, asocierea fiind mai puternică la un nivel de consum mai ridicat.

„Oamenii care pot fi cei mai afectați de pe urma consumului de alcool sunt cei care beau deja cel mai mult”, spune Nave. Astfel, participanții la studiu, în vârstă de 50 de ani, care au crescut consumul de alcool de la o jumătate de pahar (o unitate de alcool) la un pahar plin (două unități) au avut funcția creierului afectată, îmbătrânind-o cu aproximativ doi ani.

Limitele sigure pentru consumul de alcool

„Aceste constatări contrastează cu liniile directoare științifice și guvernamentale privind limitele sigure pentru consumul de alcool”, spune Henry Kranzler, director al Centrului Penn pentru Studii privind dependența.

„De exemplu, Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism recomandă femeilor să consume în medie nu mai mult de un pahar pe zi, iar limitele recomandate pentru bărbați sunt de două ori mai mari decât, cantitate care depășește nivelul de consum asociat în studiu cu scăderea volumului creierului.”

Cercetătorii speră să poată să analizeze în continuare această relație dintre alcool și creier.

„S-ar putea să reușim să analizăm aceste efecte de-a lungul timpului și, împreună cu genetica, să distrugem relațiile cauzale”, a explicat Nave.

Autorii studiului cred, de asemenea, că descoperirile lor pot ajuta multe persoane să schimbe modul de viață și să renunțe la alcool.