Statele Unite și China, cei mai importanți competitori în dezvoltarea IA, rivali tehnologici și politici, sunt la un pas de a deveni giganți globali ai acestei tehnologii revoluționare. Apariția recentă a ChatGPT, un chatbot sofisticat și un model de limbaj instruit, a revoluționat lumea IA.

Acest progres rapid în tehnologia inteligenței artificiale a stârnit îngrijorări cu privire la disponibilitatea lumii de a gestiona dezvoltarea și utilizarea IA în moduri sigure și etice, precum și riscurile incerte ale tehnologiilor viitoare din acest domeniu, arată o analiză publicată pe site-ul Harvard.edu.

Competiție acerbă SUA-China

Statele Unite și China, cei mai importanți rivali ai lumii în dezvoltarea IA, primele două țări în cercetarea AI și concurenți tehnologici și rivali politici, sunt gata să devină giganți globali în această tehnologie revoluționară.

Realizările Chinei în domeniul IA sunt extrem de îngrijorătoare pentru Statele Unite; unii privesc concurența chineză ca pe o competiție între democrație și autoritarism, sentiment care amintește foarte mult de epoca Războiului Rece, în care dominația chineză ar putea reprezenta o provocare pentru dominația SUA pe scena mondială.

Inteligența artificială poate consolida puterea economică și militară și, prin urmare, și dominația politică. Se preconizează că IA va contribui cu 17,5 trilioane de dolari la economia globală până în 2030. Prin urmare, progresele militare făcute de IA ar fi de neprețuit pentru depășirea rivalilor din orice colț al lumii.

SUA vor continua să conducă dezvoltarea IA

Deocamdată, se pare că Statele Unite vor continua să conducă dezvoltarea IA și lansarea ChatGPT, oferind un sentiment tangibil al acestui avantaj. Cu toate acestea, mai multe companii chineze de tehnologie sunt pe punctul de a dezvolta modele lingvistice comparabile.

China se confruntă totuși cu unele probleme: de exemplu, chineza este mai puțin compatibilă cu formarea unui model de limbaj, decât engleza, și există interdicții pentru a preveni expedierea materialelor din Statele Unite care ar putea ajuta la dezvoltarea IA.

Elemente ale statului autoritar al Chinei fac IA mai susceptibilă la utilizări considerate de Occident drept încălcări grave ale dreptului internațional. De exemplu, protecția limitată a datelor permite accesul la o cantitate mare de date. În plus, utilizarea inteligenței artificiale pentru a crește și mai mult monitorizarea internetului și a zonelor publice ar oferi guvernului chinez o perspectivă semnificativă asupra modelelor și informațiilor individuale, sporind cenzura, colectarea datelor și controlul.

Există, de asemenea, posibilitatea ca Beijing-ul să monopolizeze dezvoltarea IA, transformând-o într-o întreprindere de stat, rămânând total sub controlul guvernului chinez. Întreprinderile de stat, care înseamnă cel puțin 23% din PIB-ul Chinei, joacă un rol crucial atât în ​​economia Chinei, cât și în capacitatea guvernului de a menține puterea.

Necesitatea reglementării la scară largă a unor astfel de tehnologii

Statele Unite au mai puțină libertate în dezvoltarea IA, decât China, dar asta nu înseamnă că utilizarea IA în SUA este sau va fi benignă. De exemplu, mulți pun la îndoială utilizările sale în armată și la granița dintre SUA și Mexic, exprimându-se îngrijorări cu privire la confidențialitate și drepturile omului în cazul tehnologiei recunoașterii faciale bazate pe inteligență artificială, folosită de poliție pentru supraveghere. În plus, Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la prejudecățile algoritmice din IA.

Modalitățile periculoase în care AI poate fi implementată, în special în medii autoritare, demonstrează în mod clar necesitatea unei reglementări la scară largă a unor astfel de tehnologii.

Riscul uriaș al IGA

Traiectoria progresului rapid în domeniul IA va continua. Un eventual obiectiv al acestui progres rămâne dezvoltarea inteligenței generale artificiale (IGA). Spre deosebire de IA, care este creată pentru a îndeplini sarcini specifice, IGA ar fi capabilă să finalizeze orice sarcină umană și chiar să depășească inteligența umană.

O astfel de tehnologie are un potențial incredibil de a transforma societatea, dar va fi și foarte periculoasă; de exemplu, ar putea intra în conflict cu obiectivele umane și ar putea lucra împotriva lor, prezentând riscuri grave pentru viitorul umanității.